A Tudomány Ünnepe

A Nyíregyházi Egyetem 13 éve minden évben megünnepli a Magyar Tudomány Napját. Az esemény célja, hogy minél közelebb hozzák a hallgatósághoz a tudományos munka fontosságát, bemutassák annak értékeit, eredményeit. 

– Nagyon fontos, hogy megismertessük a lehető legszélesebb közönséggel, hogy ma ami körülvesz bennünket, például ez a mikrofon, az a kamera amely engem vesz, az a technika és az az internet, mögöttük mind-mind tudományos eredmények vannak. Sajnos főleg a természettudomány népszerűsége egyre kisebb a felsőoktatásban, pedig a természettudományos ismeretek nélkül ezek nem is léteznének. Tehát fontos hogy ezeket elmondjuk – hangsúlyozta dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes.

 

Kihívások a pedagógusképzésben

 

Az idei eseményen a pedagógusképzés kihívásait boncolgatták a konferencia előadói. Olyanokat hogy hogyan lehet beépíteni az online információkat, a közösségi médiát a mindennapi oktatásba. A hallgatók ugyanis egyre kevésbé szeretnek olvasni, interaktív, érdekes pedagógiai eszközökre vágynak. Mindezek mellett elhangzott, az oktatásnak nem csak a nemzeti hagyományok továbbélése szempontjából van szerepe, egyben hozzájárul egy ország, sőt a nemzetközi közösség teljesítőképességéhez is. Ezzel azonban veszélyezteti a helyi közösségek, a helyi értékek megőrzését és továbbélését. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Ha egy nagy globális gazdaság beszállítója az oktatás és mindenki szalad és a munkaerejét profi módon piacra dobja a világban ott ahol a legértékesebb, akkor mi lesz egy olyan régióval, mint mondjuk a miénk itt Tiszántúlon. Hogyha nem gondolkodunk azon hogy itt vannak regionális érdekek is és ennek a közösségnek a megmaradása, éppen maradása is nagyon fontos, akkor mit hoz majd a jövő? – tette fel az elgondolkodtató kérdéseket prof. dr. habil Pusztai Gabriella DSC egyetemi tanár.

Az oknyomozó tudomány alcímmel szervezett rendezvényen olyan előadásokat is hallhattak a résztvevők amelyek a brexit, a drónszelfi és a meghekkel összefüggéseit vizsgálták nyelvész szemmel. Az ünnepségsorozat részeként pedig a Tudományért-Művészetért egyetemi kitüntetések átadására is sor került.

Piszár Tünde