A távolságtartással emberéleteket menthetünk – Videógrafikán a koronavírus terjedése

Az Összefogás Magyarországért egy videógrafikán mutatta be, hogyan terjed a koronavírus, és mit lehet tenni, hogy elkerülhető legyen a veszélyhelyzet. A tünetmentes emberek könnyen terjeszthetik a vírust, ezért fontos, hogy mindeni tartsa be a szabályokat és maradjon otthon.

A koronavírussal újonnan megfertőzött emberek többsége tünetmentes marad, így észrevétlenül fertőzhetnek meg másokat, akik szintén tovább adhatják a vírust a tömegközlekedési eszközökön, az irodában vagy éppen a városban.

Az összes megfertőzött 20 százaléka kórházba kerül, így nagyon rövid idő leforgása alatt napról napra megtöbbszöröződik a kórházi ellátásra szorulók száma. Emiatt rövid idő alatt a kórház betelik, és vészhelyzet alakul ki.

Emiatt lesznek olyan súlyos koronavírussal diagnosztizált betegek, akik nem jutnak ellátáshoz és meghalhatnak. Továbbá más súlyos betegek ellátása is lehetetlenné válhat.

A súlyos esetek ilyen mértékű feltorlódása halálesetekhez vezet. Ez történt Dél-Koreában, Iránban és Olaszországban is, ahol sokan azért hunytak el, mert nem jutottak be a kórházakba.

A kórházi túlterheltséghez a súlyos betegek száma vezetett, de valójában azok a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek okozták ezt a helyzetet, akik kijártak a városba, és tovább terjesztették a fertőzést.

Vagyis azok tehetnek a legtöbbet a halálesetek elkerüléséért, akik tünetmentesek – tették hozzá.

Az Összefogás Magyarországért azt javasolja, hogy viselkedjünk mindannyian úgy, mintha már fertőzők lennénk, kerüljük a közösségi közlekedést, a tömeget, az irodaházakat, sőt a kisebb összejöveteleket is, mert csak így csökkenthetjük annak az esélyét, hogy elkapjuk vagy terjesszük a koronavírust.

Ha elég sokan teszünk így, akkor a vírus sokkal lassabban terjed, és jelentősen csökkenthetjük az egy napra eső kórházi ellátást igénylő esetek számát.

Ezzel elkerülhető az ellátóintézmények túlterheltsége, és a súlyos betegek ennek köszönhetően kezeléshez juthatnak, és kevesebben halnak meg.

A két forgatókönyv közül a kedvező csak akkor következhet be, ha mindannyian teszünk érte – hívta fel a figyelmet az Összefogás Magyarországért.

 

Forrás: hirado.hu