Jövő hétig tarthat az új koronavírus-járvány miatti „roham” a henteseknél

Jövő hétig tarthat az új koronavírus-járvány miatti „roham” a hentesüzletekben – írta a Magyar Nemzet szombaton. A lap szerint nem lesz hiány csirkehúsból, és az árak sem szálltak el.

A hentesek előtt kígyózó sorok a jövő hétig még kitarthatnak, utána azonban várhatóan helyreáll a magyarországi csirkehúspiac rendje. Bár egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a helyzetet, tényleges árrobbanás nem történt, a feldolgozók mindössze öt–nyolc százalékkal emelték az árakat – írta az újság.

A járvány miatt az elmúlt hetekben a szokásos mennyiség dupláját rendelték meg a csirkefeldolgozóktól.

A fokozott keresletet két hullám is táplálta

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy bár a magyar csirkehúságazat import nélkül is képes teljesen ellátni a magyar piacot, a hirtelen megnőtt keresletre sem a csirketartók, sem a -feldolgozók nem tudtak egyik napról a másikra reagálni. A termelés azonban folyamatos, így ha rövid időre elő is fordult hiány a boltokban, néhány napon belül minden kereskedő fel tudta tölteni a készleteit – tette hozzá.

A fokozott keresletet két hullám is táplálta Bárány László szerint. Egyrészt, a lakosság a koronavírus-járvány okozta pánikban elkezdett tartalékolni, sokan töltötték fel a családi fagyasztókat. Ennek a pánikreakciónak azonban a szakember szerint hamarosan vége lehet, mivel a vásárlók rájönnek, hogy a jövőben is lesz áru a boltokban.

Hosszabb távon ugyanakkor magasabb szinten tarthatja a keresletet, hogy a tanintézmények bezárásával 600–700 ezer fiatal maradt otthon. Az ő étkeztetésükről a menza helyett a családnak kell gondoskodnia. Annak ellenére, hogy az éttermek és a szállodák nem üzemelnek, 20–25 százalékkal magasabb lehet a kereslet, amíg nem nyitják ki az iskolákat – hangoztatta a szövetségi elnök.

Az átadási árak öt–nyolc százalékkal nőttek

Egyes kereskedők igyekeztek kihasználni a fogyasztás hirtelen megugrását. Akadt olyan budapesti hentesüzlet, amely nagyjából háromezer forintért kínálta a csirkemellfilé kilóját.

Bárány László szerint semmi sem indokol ekkora emelést. Az élő csirke valóban drágult, de csupán néhány százalékkal. Az átadási árak öt–nyolc százalékkal nőttek; ez a csirkecombnál 50–60, a csirkemellnél 80–100 forintos drágulást jelent. Ha valaki 1450 forintért megkapja a csirkemellet, majd háromezerért kínálja, akkor „illik rá az arcátlan jelző” – fogalmazott a Magyar Broilerszövetség elnöke a Magyar Nemzetnek.

 

Forrás: hirado.hu