A szociális nevelést is segíti az 50 órás Iskolai Közösségi Szolgálat, íme a részletek!
Fotó: Illusztráció

Kötelező érettségi előfeltétel az Iskolai Közösségi Szolgálat, amelynek keretében 50 órát kell teljesíteni. Sok diák megijed, tehernek, kötelezettségnek éli meg az IKSZ-t, de akadnak olyanok is, akikben kiteljesedik az önzetlenség, a törődés és a gondoskodás. Sokan az Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítése után is maradnak önkénteskedni – fontossá válik az életükben az odafigyelés, a segítés.

Dorina és Gréta a Zrínyibe jár. A két gimnazista nemrég fejezte be a 10. évfolyamot; évek óta önkénteskednek a város egyetlen adomány-kávézójában. Ezen a nyáron már csak a hiányzó óráikat teljesítik az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében. Az 50 órát ők is több helyen, nem egyszerre teljesítik.

Nagy segítség a munkájuk a közel 4 éves Labor Caféban. Ha kell, a mindennapokat segítik, vagy rendezvényeket koordinálnak. A Labor Café pedig egy kiadvánnyal támogatja, hogy a fiatalok aktív és hasznos szolgálatot végezhessenek – mondta el Fekete Éva, projektvezető.

Az elmúlt 4 év tapasztalata számunkra, mióta a közösségi kávézót üzemeltetjük, hogy a fiatalok sokszor nem tudják, hogy számukra hogyan lehet hasznos a közösségi szolgálat 50 órája. Sokan ezt az egészet az iskola felé egyfajta adminisztratív oldalról közelítik meg, de úgy látjuk, hogy igenis ez lehet egy hasznos szolgálat számukra is abban az esetben, ha azt jól megtervezik, jól megszervezik. Ehhez nyújt segítséget a mi kiadványunk, aminek az a címe, hogy Majd mi segítünk! - ez utal arra, hogy mi segítünk a fiataloknak, hogy jól tudjanak segíteni.

A kiadványt a Labor Caféban érhetik el az érdeklődő diákok. Fontos tudni, hogy Iskolai Közösségi Szolgálatnak csak olyan tevékenység számít, amiért a diákok nem kapnak fizetést és társadalmilag hasznos. Végezhető kulturális és közösségi szférában, vagy akár egészségügyi, környezet- és természetvédelmi területen is. Az 50 órát több helyen és több év alatt is lehet teljesíteni, ennek előnye, hogy így a diákok többféle dolgot is kipróbálhatnak.