A Szív Világnapja – Fontos a megelőzés

Szív- és érrendszeri betegség következtében halnak meg a legtöbben szerte a világon. Ezen belül is a stroke és a szívinfarktus okozza a legtöbb problémát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében magasabb a szívinfarktusos betegek előfordulási aránya a dunántúli régiókhoz viszonyítva, a halálozás azonban közel azonos mértékű. Évente mintegy 1500–1600 szívkatéterezés történik a Jósa András Oktatókórházban, ahol a megye valamennyi infarktusos esetét ellátják.

 

Tényezők, amelyek csökkentik a kialakulási esélyt

 

A Szív Világnapján a szakemberek felhívják a figyelmet arra, melyek azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Ezek között van, amelyik adott. Ilyen a magasvérnyomás betegség és a cukorbetegség, de léteznek olyan tényezők is, amelyekről a páciens tehet. Ide sorolják a szakemberek a dohányzást és a túlsúlyt.

Életmódbeli változtatásokkal csökkenteni lehetne a szívinfarktus előfordulását. Több mozgás, a dohányzás mellőzése, az alkoholfogyasztás mérséklése, egészséges táplálkozás és nyugodt életmód lenne szükséges ahhoz, hogy a betegség kialakulásának esélyét csökkenteni tudjuk. Természetesen szerepet játszanak a genetikai tényezők is, de az életmód döntő százalékban járul hozzá a problémához.

 

Már nem az ötvenes férfiak betegsége

 

Az idő előrehaladtával egyre több embert érint a betegség. Prof. dr. Polgári Péter, a Jósa András Oktatókórház III. Belgyógyászat osztályvezető főorvosa elmondta, egyre fiatalabb korosztályban fordulnak elő ezek a megbetegedések. Addig, amíg pár évtizeddel ezelőtt a férfiak megbetegedése volt, addig ma már elmondható, hogy a középkorú és az idősebb hölgyeknél is nagyon gyakori megbetegedés mind a szívinfarktus, mind a stroke.

 

Felelős a stressz!

 

A professzor szerint ennek oka nagyon összetett, de jelentősen fokozza az esetek számát a stresszes, túlhajszolt életmód.

Számos jel utalhat arra, hogy a szívvel nincs minden rendben. Szívinfarktus esetén terhelésre erősödő mellkasi fájdalom, szabálytalan szívműködés, nehézlégzés jelentkezik a betegeknél. Ezeknél a tüneteknél orvoshoz kell fordulni és nem szabad elbagatellizálni a tüneteket, hiszen a gyógyítás szempontjából jelentős szerepe van annak, mikor kerül a páciens szakember kezei közé.

 

Jók a gyógyulási esélyek

 

A Jósa András Oktatókórházban jó eséllyel gyógyulhatnak az infarktusos betegek, hiszen az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül az egészségügyi intézmény. Ma már a szívkatéterezéses beavatkozásokkal jó eséllyel gyógyíthatóak a páciensek. A Jósa András Oktatókórházban közel egy évtizede végeznek ilyen beavatkozásokat, három éve pedig a nap 24 órájában az év minden napján biztosítják ezt az ellátási formát a betegeknek. Ennek következtében az intézményben elérték azt, hogy az akkut infarktusos betegek halálozási aránya a felére csökkent.

M. E.

(Fotó: internet)