A színházban is VIDOR-an - A nyíregyházi színházkedvelők örömünnepe a VIDOR Fesztivál
Képaláírás: A Mennyei hang! című előadás egyik jelenetében Gálvölgyi János és Bánsági Ildikó

A nyíregyházi színházkedvelők örömünnepe a VIDOR Fesztivál, hiszen ilyenkor jobbnál jobb vendégelőadásokat, neves művészeket láthatnak a nézők a város különböző pontjain lévő színpadokon a Móricz Zsigmond Színház szervezésében. Nem lesz ez másként az idén sem, hiszen augusztus 23. és 30. között több mint húsz produkció készteti majd nevetésre a publikumot.

 

Művészeti tanácsadóként negyedik éve veszek részt a VIDOR színházi versenyprogramjának összeállításában

– nyilatkozta lapunknak Sediánszky Nóra.

– Évről évre népszerűbb a fesztivál, egyre erősebb a mezőny. Az előkészítő munkálatok során igyekszünk a fesztiválra nevezett előadásokból úgy válogatni, hogy a szórakoztató műfajon belül minél többféle előadással, stílussal, humorral találkozhasson a néző – természetesen mindenből a legjavát igyekszünk nyújtani –, s az is fontos, hogy reprezentatív, erős előadásokat hozzunk el. Az idei év újítása, hogy zenés produkciók is szerepelnek a versenyprogramban; ez Kirják Róbert ügyvezető igazgató ötlete volt, egyrészt, hogy ezentúl a méltán népszerű zenés műfaj is részese lehessen a VIDOR-nak, másrészt, hogy a nagyszerűen felújított Rózsakert Szabadtéri Színpad is bekapcsolódjon a VIDOR „vérkeringésébe”. Itt látható például a Mennyei hang! című előadás is – a Játékszín produkciójában Bánsági Ildikó remekel. (Nyilván sokan látták a filmet Meryl Streep főszereplésével; a színpadi verzió hasonlóan nagy élmény.) Ugyancsak a Rózsakertben látható a Szabolcs Megye Lordjai és a Miladyk előadás is. Ez a rendhagyó produkció különösen népszerű lehet nálunk, mert egyik sztárja Nyíregyháza nagy kedvence, Mészáros Árpád Zsolt, de partnerei is a zenés műfaj kiválóságai: Dolhai Attila, Gubik Petra, Janza Kata, Nagy Sándor, Szerényi László. Ebben az évben határon kívüli teátrumok is szerepelnek a seregszemlén. A temesvári Csiky Gergely Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának közös produkciójában az izgalmas, szokatlan hangvételű Burundangát láthatják a nézők. Sajátos humorú, gyors iramot diktáló, fergeteges előadás. Ha valaki szereti az Almodóvar-filmek hangulatát, az nagyon fogja szeretni ezt az előadást is, de a „szűz szemnek” is igazi élményt kínál.

A Patika nem az Illatszertár

Mint Sediánszky Nóra elmondta, ebben az évben két Szép Ernő-darab is szerepel a programban. A Szabadkai Népszínház a Lila akácot adja elő, ami egy gyönyörű szerelmi történet, nosztalgiával és nagy életismerettel beszél a tünékeny fiatalságról, szerelemről, az elszalasztott lehetőségekről. Az Örkény Színház a Patikával érkezik, amelyet Mohácsi János vitt színre, aki a Móricz Zsigmond Színházban korábban a nagysikerű Illatszertárt rendezte. Nagyjából hasonló korban játszódik a két mű, s látszólag mindkettő története egy-egy üzlet mindennapjai körül bonyolódik, a két darab mégis más hangulatú. A Patika egy képzeletbeli és beszédes nevű falu, Laposladány életét mutatja be, pontos látleletet adva a korabeli – és mindenkori – magyar valóságról – szatirikusan és tűpontosan. Csodálatos színészi teljesítményeket láthatunk benne például Tenki Rékától, Znamenák Istvántól, Kerekes Évától, Zsigmond Emőkétől. A király beszéde című, négy Oscar-díjat nyert film színpadi adaptációját a Kecskeméti Katona József Színház mutatja be a VIDOR-on. A történet többek között arról szól, hogyan vetkőzhetjük le a gátlásainkat, hogyan alakulhat ki barátság két teljesen eltérő jellemű és pozíciójú ember között. Nóra egyik személyes kedvence a Primadonna gatyában című előadás. A János vitéz daljáték születéséről szóló, sajátos műfajú előadás három kiváló humorú, remekül éneklő, érzékeny színész mestermunkája, melyet pontosan irányít az író-rendező Vörös Róbert.