A Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelye kreatív diákokat és családokat is fogad

Első pillantásra olyan ez az alkotóműhely, mint egy gyárcsarnok. Második pillantásra olyan, mint egy jól felszerelt, korszerű munkahely – a nem is távoli jövőből. A drónokkal, robotokkal, lézervágóval és 3D-s nyomtatóval is ellátott intézmény a maga teljességében egyelőre egyedüli a 44 társintézmény körében.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta:

Kollégáim egy projekt keretében részletesen bemutatják a vendégeknek, hogy hogyan kapcsolódhatnak be ebbe a munkába, hogyan végzik a tehetséggondozást, hogyan tudjuk pályaorientációra használni. E folyamat, e projekt keretében mutatják be, hogyan hasznosítják a varró műhely, a famegmunkáló műhely lehetőségeit, vagy az elektronikai részben a tudásukat, ismereteiket, és hogyan adják ezt a tudást össze.

2017- ben a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatára jelentkezett a Szakképzési Centrum, három hónap alatt készült el a 300 négyzetméteres épület átalakítása. Párhuzamosan folyt az építés és az eszközbeszerzés, melyre 14 millió forintot biztosított a pályázat, ezen felül saját forrásból is vásároltak hasznos műszereket.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Dancsiskóné Bakos Katalin projektmenedzser így avatta be a vendégeket a részletekbe:

Mindenképpen egy új szemléletmódra van szükség a tanulóknál. A kompetencia fejlesztéshez, a kompetencia hiányok és elmaradások pótlására is lehetőség van ebben a műhelyben, új pedagógiai módszerek alkalmazására. Itt olyan élménypedagógiai és alkotópedagógiai módszertant tudnak a kollégák alkalmazni, amit egy tanteremben nem. A mai tanulóknál egy digitális tábla már nem jelent újdonságot. Kiválóan kezelik, de egy drónt nem tud tanteremben használni. Ki tudja próbálni a hegesztő szimulátort, tud gravírozni és a 3D-s nyomtatót ő maga tudja programozni. 

Zsigó Zsolt tanár úr régóta dédelgetett álma valósult meg ezzel a beruházással. Diákjai, a Bánkirobot Team tagjainak műszaki fejlesztései, találmányai túlnőttek már nemcsak a megye, de az országhatárokon is.

Az alkotó pedagógia kapcsán a motiváltságot említi, melyet természetes módon hív elő e technológiai sokszínűség, majd alkotóvá, maker-ré válhatnak az ide járó diákok.

Sok szakértő szerint az elkövetkező öt évben olyan szakmák jelennek meg, aminek most még a nevét sem tudjuk. Mi erre próbálunk készülni, ezért is vásároltunk drónokat, hogy megkezdhessük akár a drón-pilóták képzését is. Ugyanis ez már a világban valószínűleg egy új szakmaként fog megjelenni, illetve a drónokkal kapcsolatos szakmák teljesen újszerűek lesznek a palettán.

– vélekedett Zsigó Zsolt, a Digitális Közösségi Alkotóműhely szakmai vezetője.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely a Szakképzési Centrum oktatási intézményein túl általános iskolásokat, sőt óvodásokat is fogad okos játékra, készség- és képességfejlesztő órákra, pályaorientációs foglalkozásokra. Előre meghirdetett időpontokban családi programoknak is helyet ad a Centrum.


Matyasovszki Edit