A Szabadtéri a fenntartható fejlődés jegyében, és egyszerre szépül a belvárossal

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, elindult a Szabadtéri Színpad rekonstrukciója, első körben a bontási munkákkal, rövidesen pedig elkezdődnek az egyéb építési munkák is. Ez a fejlesztés egyébként a „Kiserdők” területének funkcionális bővítésével együtt zajlik egy nyertes önkormányzati projekt keretében. A részletekről Sigmond Sándor főkertész tájékoztatta lapunkat.

 

A projekt célja a nyíregyházi Szabadtéri Színpad eredményes és színvonalas rekonstrukciója, illetve a „Kiserdők” területének funkcionális bővítése által elsődlegesen a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása.

 

A Kiss Ernőtől a „Kiserdőkig”

 

További cél, hogy a beavatkozások területei alkalmasak legyenek a családok és fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, miközben a környezeti fenntarthatóság követelményei érvényesülnek és a városi zöld környezet fejlődik. Az akcióterület a Kiss Ernő u.–Széchenyi u.–Báthory u.–Benczúr Gyula tér, valamint a Hunyadi u., Mák u., Nefelejcs u., Géza u. által határolt terület, tehát gyakorlatilag a Szabadtéri Színpad és a „Kiserdők” környéke.

 

Tervezett telepítés

 

Az „egykori” Szabadtéri Színpad növényállománya részben ültetett: rózsakert, örökzöldek, és néhány, az akkori feltételeknek megfelelő helyre telepített lombos fa. Részben maghullásból betelepült, oda nem illő fa, amelyek nagy része a terület kerítésének a tövéből fejlődött ki, szabályozatlan módon.

 

A projekt a színpad átépítésével annak térfoglalását is átalakítja, ebből – és a rendellenesen fejlődött növények elburjánzása miatt – adódóan szükséges volt fákat kivágni.

 

Fontos megjegyezni, hogy az érintett területen áll a védett Taxodium distichum – Mocsárciprus, melynek fenntartandóságát, integrálását a tervező maximálisan figyelembe vette, azaz ezt a fafajtát természetesen meghagyták.

 

Megmentenek és ültetnek

 

Az eltávolított fák egy része már eltorzult, más részük súlyos sérülés miatt pusztulásnak indult, vagy beteg volt. Ezek miatt néhány örökzöld fát kellett eltávolítani. Megjegyzendő, hogy szép számmal lehetett a faállományból átmenteni fákat, összesen 20-at, melyek ma is a Szabadtéri Színpad területén színesítik a környezetet, beintegrálva a tavasszal megvalósítandó komplett parképítési koncepcióba. Ennek eredményeként a rózsaágy talajcserét kap, 13 fenyő és 35 lombhullató kerül a földbe, a szegélyekben és a fák közötti cserjék ültetésével – 1509 darab – növekszik az ökológiai és díszítő érték. A színpad parkjának díszítő hatását pedig évelő ágy fokozza majd tovább, melybe 1376 növényt ültetnek.

 

Előrelátó parkosítás

 

A fák számának meghatározásakor a tervező figyelembe vette azok várható növőterét. Ez azt jelenti, hogy a célokkal összhangban a fák koronájának, gyökérrendszerének kifejlett állapotában is meg kell legyen az a területe, melyben korlátozó alakítás nélkül fejlődhet amellett, hogy betölti azokat a célokat, szolgáltatásokat, melyeket elvárunk a faállománytól.

 

Annak érdekében, hogy ezek a szerepek mielőbb kiteljesedjenek, továbbnevelt, parkfa minőségű konténeres fácskák – kb. 3 m magas (talaj felett), 8 cm átmérőjű – és konténeres, szintén továbbnevelt cserjék ültetésére kerül sor.

 

A rekonstrukció a belváros fejlődését integráltan, hosszú távon fenntartható módon szolgálja.

 

A tárgyak is modernizálódnak

 

A tervezők mind a színházat szerető közönség, mind pedig a színpad közvetlen közelében élők igényeit alapul vették a projekttervezéskor – ezt már Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezetője erősítette meg szerkesztőségünknek. Ez alapján a mai kor igényeinek megfelelő hang-, fény- és színpadtechnikai eszközök fogják kiszolgálni a létesítmény vendégeit. A tervek között szerepel egy akusztikai falrendszer megépítése is, amely az előadások közben a zajterhelés csökkentését segíti elő. Az építészeti fejlesztésen és a modern berendezéseken felül pedig a fentebb bemutatott tervezett fa- és növénytelepítési fejlesztés is megvalósul a projekt keretében.

 

Tarczy Gyula