A szabadság napja

 

Esős megemlékezés

 

Kiadós esőt hozott az ünnep. Október 23-án délelőtt 10 fok körüli értékek és csapadékos időjárás volt, ezért úgy döntöttek az önkormányzati rendezvény szervezői, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére 'A szabadság napja' című ünnepi megemlékezést a Váci Mihály Kulturális Központban tartják meg. Ott, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak a 'Kegyelet lángja' című előadását tekinthették meg az emlékezők. Majd Nyíregyháza polgármestere arról is szólt ünnepi beszédében, mit jelentett régen a szabadság. Dr. Kovács Ferenc azt mondta:

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos


„1848-ban és 1956-ban is ugyanazt jelentette a szabadság! Egy közös akaratot, amiért érdemes küzdeni, érdemes áldozatot hozni. Ezeket a forradalmi eszméket a szabolcsi és a nyíregyházi emberek mindig magukénak érezték. Ha visszatekintünk történelmünk lapjain, jól látható, hogy bár Nyíregyházát nem érintették közvetlenül az események, nem volt színtere sem az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak, sem középpontja az 1956-os forradalmi eseményeknek, a nyíregyháziak hazaszeretettől és a haza iránti kötelességtől hajtva mégis mindkét esetben a jó ügy mellé álltak, síkra szálltak a szabadságért és a függetlenségért.”

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Koszorúzás a Hősök terén

 

Az emlékezők, a Váci Mihály Kulturális Központból a Hősök terére sétáltak. Ott, az 1956-os emlékműnél helyezték el virágaikat, koszorúikat. Szilágyi László és Tomasovszky András neve összeforrt Nyíregyháza 1956-os történelmével. Nem akartak hősök lenni, se forradalmárok, csak úgy cselekedtek, ahogy hazaszeretetük és lelkiismeretük diktált. Először Szilágyi László hozzátartozói és Tomasovszky András gyermekei helyezték el koszorúikat, majd a város képviselői és az emlékezők is fejet hajtottak a Hősök terén.

 

Dér Vivien