A rendőrök megvédik az autósokat – saját maguktól

Dr. Tarcsa Csaba megyei rendőrfőkapitány a Nyíregyházi Televízió Híregyháza című műsorában foglalta össze a főkapitányság 2014-es évét. Azzal kezdte, hogy a megye nagyon összetett évet zárt, mely a térség földrajzi helyzetéből is adódik, hiszen egyedül Szabolcs-Szatmár-Bereg határos három országgal. Emellett, már abban is különbözik a kapitányság munkája más térségekétől, hogy év elején egy zöldmezős beruházással, Vásárosnaményban megkezdte munkáját a Közigazgatási Hatósági Szolgálat (KHSZII, az első Szombathelyen működik), mely egy háromszáz főt foglalkoztató szervezet, és az objektív felelősség kategóriájába tartozó szabálysértési eljárásokat bírálja el, illetve folytatja le. – Ez egy nagyon összetett munka – hangsúlyozta a főkapitány –, hiszen a Dunától keletre eső valamennyi térség hozzájuk tartozik.

KELETI KIHÍVÁS

Ez volt az egyik nagy kihívás az idén, míg a másik, az ukrán helyzetbõl adódó többlet határrendészeti szolgálat. Dr. Tarcsa Csaba hozzátette: szerencsére olyan technikai felszerelésekkel rendelkeznek már, melyek nagymértékben megkönnyítették a határok védelmét, és helyettesítették az emberi erőt – utalt a stabil és mobil hőkamerák szerepére. A migrációval összefüggésben elmondta, hogy tavaly 240 illegális határsértőt fogtak el, mely kivetítve egy évre, nem magas szám. Ez azt mutatja: nyugodtak lehetünk Szabolcs megyében, legalábbis a tavalyi adatok alapján, amikor a migráció „főútvonala” elsősorban a délvidék volt.

NŐTT A RENDŐRI JELENLÉT

A rendőrfőkapitány arról is beszámolt, hogy napjainkra megvalósult az állandó rendőri jelenlét Nyíregyházán és a megye településein, a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében. Elmondta: 2013 második felében kezdték meg kísérleti jelleggel azt a programot, mely öt megyében 24 órás lefedettséget jelent. Vannak olyan települések, ahol állandó a rendőri jelenlét, míg máshol visszatérő. Ez a program meghozta a várt eredményt. Sokkal több rendőr és jelentős óraszámban teljesít szolgálatot a közterületen. Ez a program tavaly tovább folytatódott – mondta el a rendőrfőkapitány –, mely „19-24-es” programra lett átkeresztelve és az ország valamennyi megyéjét lefedi mára. – Ennek eredményei jól látszanak a statisztikákban is – tette hozzá –, hiszen jelentősen csökkent a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma. Olyannyira, hogy a megyében 15 ezer alá csökkent az esetek száma, melyre az elmúlt 15 évben nem volt példa.

– A bűnesetek sorában a kiemelt bűncselekmények esetében is tapasztalható javulás. Tavaly 9 emberölés volt a megyében, valamennyi ügyben elfogták az elkövetőt. Sajnos mindegyikénél családon belüli erőszakról beszélhetünk – emelte ki dr. Tarcsa Csaba. Örömmel számolt be arról a rendőrfőkapitány, hogy jelentõsen csökkent a lopások száma, különösen Nyíregyházán. Ez annak is betudható, hogy a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársainak több elkövetői csoportot is sikerült lefülelni, akik azzal gyanúsíthatóak, hogy számos betörést követtek el a városban. Előzetes letartóztatásukkal már drasztikusan visszaesett az ilyen típusú bűncselekmények száma. Hozzátette: sokat segítette a rendőrök munkáját a várost pásztázó térfigyelőkamera-rendszer is, mely számos elfogáshoz járult hozzá.
A bűnesetek közül kiemelte még a kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatos eseteket, melyet nagyon komolyan vesznek a rendőrség munkatársai. Az, hogy a megye az országban a második helyen áll ezen a téren, nem jelenti azt, hogy ennyire rossz a helyzet. Tavaly közel negyven olyan ügyet indítottak el, ahol kábítószert termesztettek vagy terjesztettek, és nagyon komoly számot tudtak produkálni a pszichotróp anyagokkal kapcsolatos felderítéseknél is. A rendőrség úgy látja: nem feltétlenül a fogyasztókat kell előtérbe helyezni a visszaszorítás érdekében, hanem a termelőkre, előállítókra, terjesztőkre kell koncentrálni, hogy hatásos lehessen a megelőzés.

GYORSHAJTÁS ÉS FELELŐTLENSÉG

– Az elmúlt 10–15 évben folyamatosan csökkent a közúti balesetek száma, de sajnos 2013-2014-ben megfordult ez a folyamat és emelkedést mutat a statisztika – figyelmeztet a kapitány, hiszen a halálos kimenetelű balesetek száma megközelítette tavaly az ötvenet. Dr. Tarcsa Csaba arról is beszámolt, hogy a vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a baleseti okok 26 százalékáért a gyorshajtás felelős, míg a második ok az elsőbbség meg nem adása. Bár a folyamatos traffipax-jelenlét nagymértékben lassította a forgalmat, csökkent a gyorshajtók száma, de ez nem szűri ki az autósok felelősségét: be nem kötött biztonsági öv, az autó rossz műszaki állapota, sorolhatnánk. A rendőrség feladata tehát az is, hogy megvédje az autósokat – saját maguktól.

Sipos Marianna