A Nyíregyházi Törvényszék közleménye - Év végi ítélkezési szünet a bíróságokon
A Nyíregyházi Törvényszék közleménye - Év végi ítélkezési szünet a bíróságokon

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Nyíregyházi Törvényszéken és az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon az ítélkezési szünet 2020. december 24-től 2021. január 01-ig tartAz ítélkezési szünet tartama alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

Polgári ügyekben a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időtartama. Amennyiben tehát a bíróság határozatában 8 napot ad egy nyilatkozat megtételére, és azt december 23-án vesszük át, azt egészen január 09-ig tehetjük meg. Amennyiben ez a nap munkaszüneti napra esik, akkor a határidő az ezt követő első munkanapon jár le.

Vannak azonban ügyek, amikor nem lehet figyelmen kívül hagyni az ítélkezési szünet idejét, azaz a nyilatkozattételére, fellebbezés előterjesztésére adott határidő esetén az ítélkezési szünet napjait is számításba kell venni. 

Ilyen pl.:

  • a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,
  • sajtó-helyreigazítási per,
  • megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,
  • megelőző távoltartás, végrehajtási perek,
  • cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

Nincs helye az ítélkezési szünet rendelkezéseinek alkalmazására akkor sem, ha a felek közösen ezt kérik a bíróságtól.

Büntető ügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírók eljárnak:

  • idegenrendészeti- és menekült ügyekben,
  • a büntetésvégrehajtási intézetben tartózkodók ügyeiben,
  • az előállításos ügyekben és a gyorsított eljárásokban.

Indítvány alapján döntenek a kényszerintézkedések alkalmazásáról pl.: letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.

A kezelőirodák működése a járványügyi készültség miatt érvényben lévő speciális szabályok alkalmazása mellett változatlan.

A megye bíróságain érvényben lévő járványhelyzetre vonatkozó intézkedésekről az alábbi linken bővebb információt találhatnak az érdeklődők:

https://nyiregyhazitorvenyszek.birosag.hu/hirek/20200921/ujabb-vedelmi-intezkedesek-megye-birosagain

 

 

dr. Resán Dalma

sajtószóvivő