Így vehetik igénybe az ingyenes utazást a szociális dolgozók, rendőrök és tisztviselők

Mostantól az eddigieknél többen használhatják ingyen a tömegközlekedést azok közül, akik részt vesznek a járvány elleni védekezésben. Így nem kell jegyet vagy bérletet venniük a szociális, a gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi intézményben dolgozóknak. A kedvezmény a közszolgálati tisztviselőkre, honvédelmi és rendvédelmi dolgozókra is vonatkozik – hangzott el az M1 híradójában.

A koronavírus.gov.hu oldalon azt közölték korábban, hogy az egészségügyi dolgozók mellett szerdától a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. A kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja.

Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

November eleje óta vehetik igénybe a helyközi és helyi tömegközlekedési eszközöket menetjegy megvásárlása nélkül az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont, orvosegyetemi hallgatók. A kormány új rendeletében jelentősen kiterjeszti a kedvezményezettek körét.

A kedvezmény a személyazonosság igazolására alkalmas okmány és a munkáltató által kiállított igazolás felmutatásával vehető igénybe.

Az igazolás a kormányrendelet mellékleteként elérhető a Magyar Közlöny 9443. oldalán, ugyanitt érdemes tájékozódni az érintettek pontos köréről is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedett a szolgáltatóknál annak érdekében, hogy az újonnan kedvezményezettek kezelési költség nélkül válthassák vissza a decemberre már megvásárolt bérleteiket.

A közlekedési társaságok az utas kérelmére a december havi bérlet vagy a 2020. december 16. előtt kezdődő érvényességű, és a benyújtás idejében még legalább 15 napig érvényes 30 napos bérlet árának felét térítik vissza.

Az utasok a második félhavi bérletek, vagy a december 16-a előtt vásárolt, és 2020. december 16-i vagy későbbi érvényességgel kezdődő 30 napos bérletek árát teljes egészében visszakaphatják kezelési költség nélkül. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta:

„Az érintettek nemcsak a védekezéssel összefüggő feladatok ellátásakor, hanem egyéb esetekben is díjmentesen utazhatnak, nemcsak a lakóhelyük és a munkavégzés helye között, hanem bármely belföldi viszonylatban. A kedvezmény vonaton a másodosztályra érvényes, de mindenütt a helyjegyre és a pótjegyre is vonatkozik.”

 

Forrás: hirado.hu