A Nyíregyházi Állatpark tigrisei

A hat ma is élő tigrisfajta közül négy megtalálható a Nyíregyházi Állatparkban.


A Nyíregyházi Állatpark egy kis segítséggel szolgál a tigrisrajongó látogatók számára, összeszedték, mi alapján azonosíthatóak be a legkönnyebben a kert nagymacskái, és mit is érdemes róluk tudni.

A narancssárga bundájú fekete csíkokkal tarkított nagymacskákat egy állatparki látogatás során bárki könnyedén felismeri. De azt tudjátok-e gyerekek, hogy sok különböző tigris él a világon, itt Nyíregyházán is négy félével találkozhattok. Sajnos napjainkban nagy veszélyben vannak, élőhelyük rohamosan csökken és az orvvadászat is tizedeli állományukat. Habár egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 100 000 tigris volt szerte Ázsiában, mára a szabad természetben legfeljebb 7 000 példány él, korábbi elterjedési területüknek pedig már csak 7 százalékán fordulnak elő.
A világon a kilenc féle tigrisből már csak 6 él, 3 kipusztult a természetben. Már csak könyvekben láthattok képet a jávai, a kaszpi és a bali tigrisről.

 

Ismerjük hát meg, milyen tigrisek élnek a Nyíregyházi Állatparkban!

 

A szumátrai a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Jelenleg mindössze 400 egyed él szabadon, míg a világ állatkertjeiben körülbelül 300. Testtömege átlagosan 90–110 kilogramm, a többi alfajtól apró termete és pofa sörénye különbözteti meg.  Gio és párja, Lara a Viktória ház lakója, s egy tenyészprogram keretében érkeztek hozzánk. Nagyon fontos feladat az ő szaporításuk, hiszen a kihalás szélén állnak, így mi is, mint a komoly állatkertek, „modern Noé bárkájaként”, megpróbáljuk megmenteni őket a kipusztulástól.

 

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


Szintén nagy veszélyben vannak a maláj tigrisek, kiknek sötétebb csíkjai, élénk sötét narancssárga bundája és kis termete segíti a beazonosítást. Egyedszámuk élőhelyükön az utóbbi 12 évben több mint 70 százalékkal csökkent. Jelenleg mindösszesen 400-500 egyed él belőlük a természetben. Kevés állatkert mutatja be őket, az országban csak itt, Nyíregyházán találkozhattok velük, s Európában is mindössze 20 egyed él ebből a ritka állatból.

 

Fotó: Nyíregyházi Állatpark


A legnagyobb testű s a legvilágosabb sárga bundával a szibériai tigris büszkélkedhet. Mivel tulajdonképpen nem Szibériában, hanem az Amur és az Usszuri folyók vidékén él, ezért amur tigrisnek is szokták nevezni. A tigrisek közül a szibériainak van a legdúsabb bundája, s neki hasi zsírrétege is erőteljes, erre szüksége is van, mert élőhelyén a telek igen hidegek. Így az amur tigris család Állatparkunkban is a szabad ég alatt tölti a telet. Vadon mindössze 400-500 egyede él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét. Az állatkertekben ez az alfaj a leggyakoribb, hiszen nem kell számukra fűtött belső helyet biztosítani.

 

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

 

A látogatók nagy kedvence a fehér tigris, mely a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában, s Mohannak nevezték el. Ettől a nagymacskától származik, az összes fogságban élő fehér tigris. A korábban bemutatott narancssárga bundájú állatokkal ellentétben ez a színváltozat nem élne meg a természetben, hiszen nem tudna rejtőzködni. Mint minden valamire való fehér tigrisnek az itt élő 5 állatnak is a fehér bunda mellett a kék a szem, s rózsaszín orr a különlegessége. Az itt élő fiatal tenyészcsapat Franciaországból érkezett s remélhetőleg hamarosan családi örömök érik őket.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark