A nagy kedvencek évadát nyitotta meg a Móricz Zsigmond Színház

Spamalot, avagy a gyalog galopp, Ma este megbukunk, Teljesen idegenek, Frankenstein, Kapj el, ha tudsz, Utas és holdvilág... - igazi kuriózumokat tartogat a nyíregyházi teátrum repertoárja, miközben a színház vezetése már igyekszik felkészülni az energiaárak robbanásából adódó nehézségekre.

 

A Rózsakert Szabadtéri Színpad nyári programsorozatának befejezésével és a VIDOR Fesztivál zárása után tartotta a Móricz Zsigmond Színház hagyományos évadnyitó társulati ülését.

A nagy kedvencek évadával vár a színház

„A Móricz Zsigmond Színház az új évadban is izgalmas produkciókkal, sok újdonsággal és olyan előadásokkal készül, melyek nemcsak a repertoárt frissítik fel, de ismét nagy közönségkedvencek is lehetnek. A 2022/23-as évad első nagyszínpadi bemutatója, a Spamalot, avagy a Gyalog galopp musical most szombaton lesz, igaz már júniusban fényesen debütált az angol abszurd humor klasszikusa a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. A londoni West End egyik legnagyobb sikere, a Ma este megbukunk lesz a nagyszínpad második előadása. Decemberben Paolo Genovese műve, a Teljesen idegenek kerül színre, majd a klasszikus horror egyik gyöngyszeme, a Frankenstein következik a sorban. A nagyszínpadi bemutatók sorát egy újabb zenés sikerdarab zárja, a Kapj el, ha tudsz című musical, mely a Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott, azonos című filmre épül.

A Krúdy Kamara új programja is zenés előadással indul: a Jó estét, nyár, jó estét, szerelem torokszorító történetével, ezt követi Szerb Antal halhatatlan remeke, az Utas és holdvilág, majd a Görbe tükrök színmű, és Wajdi Mouawad kortárs alkotása, a Futótűz. A Maggi és Lillemor Pregitzer Fruzsina és Horváth Margit főszereplésével a Szindbád Rendezvénytérben várja a kamarabérleteseket. Szeptembertől várjuk a legkisebbeket is, a Kukucs!, a Maszmók az indiánok között, majd a Kelekótya haramiák szórakoztatja ovis bérletben a gyerekeket idén.   

A nagyszínpadon a gyermekbérlettel az általános iskolák 1-6. osztályosaira számítunk: a Misi mókus, illetve Lúdas Matyi Jr. történetével, de természetesen izgalmas darabokkal készülünk az ifjúsági bérletben a 7-8. osztályosoknak, és a középiskolásoknak is külön. A nyíregyházi társulat tagjain kívül találkozhat a közönség újra Mészáros Árpád Zsolttal, Hide the Pain Harolddal, azaz Arató Andrással, Zakariás Mátéval.

Az évad legnagyobb kihívásának az energiaárak robbanásszerű emelkedéséből adódó nehézségeket látom, melyek megoldása lehetetlen feladatnak tűnik. Jelenleg a legfontosabb, hogy optimalizáljuk a költségeket és a bevételeket” - mondta Kirják Róbert, a teátrum igazgatója.

Rohamosan fogynak a színházbérletek

„A 2022/23-es évad bérleteit jelenleg is értékesítjük, de aki még nem vette meg színházbérletét, most már igyekeznie kell, mert szerencsére nagy az érdeklődés újra a színházbérletek iránt, a tavalyi számokat a nagyszínpad és a Krúdy Kamara esetében is jelentősen túlszárnyaltuk” – folytatta az évadnyitót a direktor.

 

Sikeres nyári programok

A nyári Rózsakert Szabadtéri és a VIDOR összművészeti programsorozatot szervező Színház igazgatója, Kirják Róbert elmondta, a Rózsakert Szabadtéri Színpad 5 saját előadásán (Spamalot, avagy a gyalog galopp musical, Jó estét nyár, jó estét szerelem - 3 alkalommal, Legénybúcsú) 4 916 néző előtt játszottak, több mint 99 százalékos látogatottság mellett. A nyár további részében ez a szám tovább nőtt, az itt tartott 5 vendég színházi előadáson (Rövidzárlat, Páratlan páros, Sissi, a magyar királyné, Tied a világ, Öreglányok) további csaknem 5000 néző szórakozott, ugyancsak magas, 98 százalékos látogatottsággal. A Rózsakert Szabadtéri Moziban is sikerült a családi gyermekfilmekkel a nézők számát megduplázni a korábbi évhez képest. A Szindbádban és a Bencsben pedig főleg a Móricz Zsigmond Színház saját társulatának színművészei léptek fel, zenés estjeiket kivétel nélkül teltházzal fogadta a közönség.

A VIDOR Fesztivált újra minden korlátozás nélkül élvezhette idén a közönség, ami a koncertek, a színházi és egyéb programok nézőszámai esetében is érezhető volt. A szervező nyíregyházi teátrum célja továbbra is az, hogy egész Nyíregyháza magáénak érezhesse az összművészeti programsorozatot: minden korosztály, így a legfiatalabbak, és azok számára is biztosítsák a felhőtlen szórakozás lehetőségét, akik egyébként soha nem tudnának eljutni hasonló produkciókra.

A VIDOR Kert Sunshine FM Kisszínpadára került idén is a világzenei koncertek nagy része, újdonságként pedig kényelmes ülőhelyek biztosításával, a bábszínházak produkciói is ide várták a legkisebbeket. A Kossuth tér koncertjein egy-egy nap 8-10 ezer ember is együtt énekelt a fellépőkkel, de a színházi versenyprogramra is rendkívüli volt az érdeklődés, szinte valamennyi előadást teltházzal fogadta a közönség. A kőszínházban 15 előadáson mutatták be a vígjátéktermés legjavát a seregszemlére érkezett színházak, a Timpex Arénában a Nemzeti Lovas Színház Csárdáskirálynő és Aladdin című nagyszabású produkcióján csaknem 2000, a Rózsakertben összesen 2 előadáson 1 840 néző szórakozott.

 

Forrás: Móricz Zsigmond Színház

Kapcsolódó galéria

Évadnyitó társulati ülés_2022