A „nagy háború” hőseire emlékeztek Nyíregyházán

 Korabeli ruhába öltözött huszárok és hivatásos katonák álltak ma délután a Hősök temetőjében felállított emlékoszlopnál. A kertvárosi sírkert az ország második legnagyobb I. világháborús temetője. 14 nemzet katonái alusszák itt örök álmukat, összesen 2829 sírban. A közeli frontvonal miatt Nyíregyházára szállították a harcok sebesültjeit és egy ötven épületből álló barakk-kórházban ápolták a sérülteket. Számos német, orosz, ukrán, román, horvát, szlovák, cseh és természetesen magyar katonának ez volt élete utolsó állomása. Az elhunytakat ebben a nyíregyházi sírkertben hantolták el, amelyet már 1916 óta Hősök temetőjének hívnak. Az önkormányzat idén úgy döntött, felújítják a sírkertet. 20 millió forintból új kerítést és bejáratot kapott a temető. 240 nagyon leromlott állapotú sírkövet kicseréltettek, 300-at felújítottak, a többit pedig megtisztították és olyan védőbevonattal látták el, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak. A temető ünnepélyes átadását ma tartották. A megemlékezésen Horvátország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ausztria diplomatái is részt vettek, a magyar egyenruhás szervezetek és közintézmények képviselői mellett. A temetőben Dr. Kovács Ferenc tartott beszédet, aki ismertette a sírkert történetét. A polgármester hangsúlyozta, az ember élete két legfontosabb történésének, a születésnek és a halálnak a szülőföldhöz kell kötődnie. A Nyíregyházán nyugvó külhoni katonáknak azonban ez nem adatott meg, ezért emlékük megőrzését a város vállalta fel.

14 nemzet hősei előtt tisztelegtek (a képre kattintva galéria nyílik)


A városunkban eltemetett hősi halottak emlékének megőrzése és sírjaik gondozása a kegyeleti kultúránk része, hagyaték a jövő nemzedékének, mert a múlt hibáiból okulva és erényeiből táplálkozva építkezhetünk a jelenben is. Nem feledhetjük a nagy világégés borzalmait, a hazájukért harcba szálló és hősi halált halt katonákat, nagyjaink is ezt tették, tisztelve az elődöket, a tradíciókat. Vitték előre a világ dolgait háborúban és békében, és soha nem feledték a halottaikat.

A polgármester beszéde után a résztvevők elhelyezték a temetőben az emlékezés és a kegyelet virágait. Az I. világháború 100 éves évfordulója alkalmából szervezett városi ünnepségsorozat egy kamara-kiállítás megnyitásával folytatódott a Jósa András Múzeumban. Itt mutatták be Ilyés Gábor „Hősök temetője” című kötetét, mely a nyíregyházi sírkertről íródott.