A múzeum kamarakiállítás-sorozattal emlékezik az alapítása óta eltelt 150 évről

 

Nincs impozáns illusztráció és koreográfia sem. A Jósa András Múzeumban most hagyják, hogy a leletek meséljenek az elmúlt 150 évről – mondta a dr. Rémiás Tibor igazgató. A havonta megújuló, „Múltunkról a jövőnek” című kamarakiállítás-sorozatot pénteken nyitották meg. Többek között egy késő bronzkori kardot is bemutatnak. A besztereci földvár közelében került napvilágra, kora a XI. századra tehető. Mellette láthatunk egy menyasszonyi ládát is. A múzeum, korai debreceni stílushoz tartozó festett ládáinak egyik legszebb darabja ez és a Sóstói Múzeumfalu gyűjteményének része.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A különleges, 150 évet bemutató kamarakiállítás-sorozatot dr. Németh Péter, címzetes megyei múzeumigazgató nyitotta meg. Sok kedves és szakmailag kiemelkedő pillanatot, eseményt élt át a Jósa András Múzeumban. Legszívesebben az 1974-es esztendőre emlékszik vissza.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Kiemelte:

Még nem voltam múzeumigazgató, amikor előkerült a rakamazi Honfoglalás kori temető és annak az aranyszablyája, tarsolylemeze és az az aranyból kivágott 'nyócas meg nulla' – ahogy mondták az ottani munkások, amely nem volt más, mint az ott eltemetett honfoglalónak a halotti szemfedője. Ilyen szép darab nem igen került elő még a magyar régészet történetében a Honfoglaláskorra vonatkozóan, úgyhogy nekem az az év és azok a leletek a legszebbek.

A tárlat keretében Jósa András sebészdiplomáját is megtekinthetik az érdeklődők. Megyénk talán egyik leghíresebb orvosa 1864-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Bécsi Orvostudományi Egyetemen. Sebészi diplomáját egy évvel később szerezte meg szintén Bécsben. Utóbbi garancia volt arra, hogy a tudását állandóan csiszoló Jósa András később akár napi hat-hét műtétet is sikeresen elvégezzen páciensein. A kamarakiállítás-sorozat még csak most kezdődött; minden hónapban más és más érdekes tárgyakkal, emlékekkel találkozhatnak a Benczúr téri épületben.


Dér Vivien