A magyar gazdaság visszatalált a járvány előtti szintre
A magyar gazdaság visszatalált a járvány előtti szintre

Mára már a második negyedéves adatok alapján Magyarország elérte a 2020. év első negyedévét. A szolgáltatások terén még nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti mutató, de a többi helyen, különösen az iparban megvan a megfelelő fellendülés. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának Lóránt Károly közgazdász volt a vendége.

A magyarországi második negyedéves növekedési adat, a GDP 17,9 százalékos lett, ami az Európai Uniós összevetésben egy igen kimagasló adatnak számít.

Összességében nézve a gazdaság az visszatalált a járvány előtti szintre, ami nemzetközi összehasonlításban egy nagyon jó eredménynek számít”

– állapította meg a közgazdász.

Továbbá arról is beszélt, hogy az Európai Unió déli tagállamainak (Olaszország, Görögország, Spanyolország) szüksége van a helyreállítási alapra. Számításai szerint ezek az országok gazdasági növekedés tekintetében messze nem érték el a válság előtti szintet.

„Míg Magyarország vagy Lengyelország esetében lehet látni egy gazdasági szempontból egy dinamikusabb pályára való átállást, addig az említett országoknál ez nem figyelhető meg”

– tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt 10-15 évben teljes mértékben megváltozott az Európai Bizottság ideológiája.

„Közös értékekre hivatkozva lényegében hatalom kiélési ösztönök uralkodtak el az Európai Parlamenten. Ma már a hatalom centralizáció miatt olyan elveket próbálnak meg kitalálni, amit valamilyen formában megpróbálnak egyes országokra rákényszeríteni”

– emelte ki Lóránt Károly közgazdász.

 

hirado.hu