A macskaköves Kemecseitől a modern aszfaltosig: „köszönet a Korányiért"!
Fotó: Kohut Árpád

Kedves olvasónk jelentkezett szerkesztőségünkben, mikor a Korányi teljes felújítását követően a Csaló közi körforgalom is elkészült. Az Idősügyi Tanács egyik tagja 75 éve lakik az utcában és azt mondja, nagyon örül, hogy megérhette: ilyen fenséges és modern lett. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 22-ei számában.)

 

– Az egész életem ehhez az utcához kötődik, ami régen a temetőtől induló Kemecsei út volt, de sokféleképpen hívták. Volt Nyíregyháza Kemecsei út, Sóstóhegyi Kemecsei út a házszámtábláink alapján, sőt, laktunk egy időben az „Örökösföld öt szakasz” cím alatt is – pedig soha nem költöztünk el. Gyermekkoromban jellemzően gyalog jártunk be a városba – hacsak nem sétáltunk át a villamos végállomásáig Sóstóra – s emlékszem, egyszer egy éjféli misére menet összesen tíz villanyégőt számoltam meg a több kilométeres szakaszon. Szőlősök, almások váltották egymást útközben, nagy kertekkel, családi házakkal, híres volt a Paptanya rész, és szépek voltak az Oncsa sori, egyforma házak, nagyjából a mostani görög templomtól indulva. Egyébként macskaköves volt a Korányi, ezt a felújítás során is lehetett látni, de a két oldalán annak idején ki volt járva a szekereknek, mert azok nem szerették a döcögőset, a macskakő eléggé rázott... Ezen jártak be az árusok Kótaj, Buj, Nagyhalász felől, itt hordták az árut a piacra, s nem messze tőlünk volt egy megálló, ami legutóbb Vadászcsárda, akkoriban a Kovács-féle kocsma volt. Saját szőlője volt a tulajdonosnak, abból készítette a borát, pálinkáját, vele szemben pedig, a háza mellett állt a hangulatos vendéglője, az még táncos mulatságokra is alkalmas volt. Egyébként a legendák szerint egy néhai országos pártvezető kedvéért aszfaltozták le először, de csak a temetőtől a Csaló közig tartó szakaszt, mert az Ózoonban szállt meg és erre vitték... Nagy dolog nekem megélni, hogy ilyen fenséges lett az utcánk, nagyon szépen megcsinálták a körforgalmat is és külön örülök a szintén nemrégen megépült kerékpárútnak. De nemcsak én, hanem látom, hogy a városlakók is, ugyanis rengetegen használják, s bár már megszoktuk a gyalogosok számára is biztonságossá tett vasúti átjárót, de ez sem túl régi fejlesztés...

Szeretném ezúton is megköszönni a polgármesternek, a városvezetésnek, hogy elkészült és korszerű lett. További sikereket!

 

Kapcsolódó tartalom:

Elkészült a Korányi úti körforgalom – További kettő új épül a közeljövőben