Elkészült a Korányi úti körforgalom – További kettő új épül a közeljövőben
Fotó: Szarka Lajos

Elkészült a körforgalom a Korányi Frigyes utca – Csaló köz csomópontban, ez már idén a harmadik, az elmúlt években a tizenkettedik új körforgalom Nyíregyházán. A komplex beruházás részeként járdát építettek, fákat és cserjéket ültettek. A közeljövőben két újabb körforgalom épül a városban, az egyik a Kállói út és a Tünde utca kereszteződésben, a másik pedig a Stadion utca – Kótaji út – Hímes utca – Vasvári Pál utca csomópontban.

Felmérve a közlekedési problémákat a városban, 2011-ben indult egy komplex fejlesztési program az akkori helyzet javítására. Az elmúlt években sokat javult az állapot, ez annak is köszönhető többek között, hogy 2x2 sávossá bővült a Szegfű utca, átépítették a Mező utcai csomópontot és 12 körforgalmat is kialakítottak városszerte a forgalmas és sokszor balesetveszélyes kereszteződésekben.

Gyorsabb haladás

A Korányi Frigyes utcára a reggeli órákban és a délutáni csúcsforgalomban szinte lehetetlen volt itt korábban kifordulni, az új körforgalom segíti az egyenletes haladást és csökkenti a várakozási időt. A fejlesztés részeként többek között átépítették az autóbuszöblöket, akadálymentesítették az autóbuszperonokat és a biztonságos gyalogos átvezetést is kiépítették.

Komplex fejlesztés

„A Kosbor utcától végig felújítottuk ezt a 2 kilométer 650 méteres szakaszt, a körforgalmat nem lehet közműátépítések nélkül megvalósítani, a kerékpárutat már 5-6 éve megépítettük, de most a régi szakaszokat is felújítottuk. Ez a városrész úgy gondolom, hogy teljesen rendben van. A körforgalom mellé 420 méter járdát építettünk az Eperjes utcától a Csaló közig, ahogy szoktuk, próbáltuk itt is komplexen fejleszteni. 56 fát és 700 cserjét ültettünk, ügyelünk arra is, hogy a környezet maradjon szép vagy talán még szebb legyen mint volt” – közölte dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A körforgalom építésekor néhány problémába ütköztek, egy térképészeti hiba miatt az egyik társasház tulajdonaként volt feltüntetve egy olyan terület, amely a beruházást is érintette. Ezért egy kisajátítási eljárást kellett lefolytatni, ami miatt fel kellett függeszteni az építést egy időre. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően a beruházást 100 százalékban európai uniós forrásból biztosították. A teljes költség valamivel több mint 830 millió forint volt, ebből a körforgalom építése közel 276 millió forint.

Újabb beruházások

A hétfői átadáson azt is bejelentette dr. Kovács Ferenc, hogy a közeljövőben további két új körforgalom is épül a városban, egy a Kállói út és a Tünde utca kereszteződésben, valamint a Stadion utca – Kótaji út – Hímes utca – Vasvári Pál utca csomópontban.

Kapcsolódó galéria

Korányi körforgalom átadó