A közösségi szolgálatra is hatással volt a világjárvány
A közösségi szolgálatra is hatással volt a világjárvány

Kutyasétáltatás, idősek látogatása, rendezvények szervezése. Csak néhány azon területek közül, ahol teljesíteni lehet a kötelező 50 órás közösségi szolgálatot a középiskolás diákoknak. Persze, a koronavírus-világjárvány itt is éreztette hatását, igazodni kellett a megváltozott körülményekhez, ami az online világ felé mutatta az új irányt.

A 2016. január elseje után érettségizők már csak akkor kezdhették és kezdhetik el a vizsgázást, ha igazolni tudják, hogy legalább 50 órát önkénteskedtek, úgynevezett közösségi szolgálatban. Ez olyan feladat lehet, amely során a diákok minden anyagi érdektől mentesen, társadalmilag hasznos, valamely közösség javát szolgáló tevékenységet végeznek, legyen az egészségügyi, szociális területen, vagy a civil szférában.

Területek, ahol teljesíteni lehet a közösségi szolgálatot:

a)       egészségügyi,

b)       szociális és jótékonysági,

c)        oktatási,

d)       kulturális és közösségi,

e)        környezet- és természetvédelmi,

f)        polgári és katasztrófavédelmi,

g)        közös sport- és szabadidős tevékenység óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel.

Új irányvonal az online

Hiába volt járványhelyzet, idén sem lehetett érettségizni közösségi szolgálat nélkül, hiszen a tanulók ezt nemcsak közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesíthették, hanem a 9–11. évfolyamok alatt is. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a diákok szerették az utolsó évekre hagyni, ezért is fordulhatott elő, hogy voltak olyanok Nyíregyházán is, akiknek még néhány héttel a megmérettetés előtt is hiányzott 40 óra közösségi szolgálat. Ezt pedig most nem volt egyszerű teljesíteni, hiszen több intézmény bezárt, vagy egyszerűen a pandémia miatt nem fogadhatott diákokat – tudtuk meg Bálega Jánostól, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetőjétől, aki hozzátette, szerencsére ennek ellenére nem tudnak olyan fiatalról, aki emiatt nem mehetett volna érettségizni.

A Covid-19 világjárvány a közösségi szolgálat gyengeségeit is megmutatta. Főként abban, hogy bár ezt a középiskolás évek bármely szakában teljesíthetik a fiatalok, a legtöbben mégis az iskolai év végeztéhez közeledve kezdenek el fogadó intézményeket keresni. Ez pedig azért is volt nehéz, mert a pandémia miatt például a kórház, vagy az időseket ellátó intézmények sem fogadhattak diákokat.

Széles a fogadó szervezetek palettája

Nyíregyházán a korábbi években szerencsére széles volt a fogadó szervezetek listája, a diákok eltölthették a közösségi szolgálatukat szociális intézményeknél, beszélgethettek idősekkel, programokat szervezhettek nekik, de önkénteskedhettek a kórházban, állatmenhelyen, állatkertben, civil szervezeteknél, a médiában, a katasztrófavédelemnél vagy akár a rendőrségnél is. Most azonban meg kellett újulni, és az innováció jellemezte a közösségi szolgálatot.

– Mivel a kórház és az időseket ellátó intézmények nem fogadhattak fiatalokat, ezért a diákok online térben mondták fel a meséket, amiket aztán eljuttattunk az érintettekhez. De hasonló volt az is, hogy mivel nem mehettek az állatmenhelyekre kutyákat sétáltatni, ezért az interneten gyűjtöttek nekik adományt.

Bálega János azt mondta, a legtöbb fiatal még mindig a katasztrófavédelem intézményeinél, valamint a polgárőr egyesületeknél helyezkedik el, de szerencsére széles a paletta Nyíregyházán, aki itt fiatal, az legalább 50 fogadó intézmény közül választhat.

 

A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesületnél minden hétköznap lehet érdeklődni a fogadó intézményekről.

Elérhetőségük: 4400 Nyíregyháza, Bocskai utca 25.

Nyitva tartás: minden hétköznap 13.00–18.00 óra.