A közgyűlésen közterületek neveiről és az esélyegyenlőségi programról is szavaztak

Megtartotta júniusi közgyűlését a nyíregyházi képviselő-testület. Többek között döntöttek az autóbusszal végzett, menetrend szerinti, helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásáról, elfogadták a város újabb öt évre szóló esélyegyenlőségi programját, valamint beszámolót hallgattak meg a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság első félévben végzett tevékenységéről.


A napirendek tárgyalása előtt az önkormányzat a Nyíregyháza Kiváló Egészségügyi Dolgozója, Eisert Árpád díjat adományozott Dr. Ágoston Sándor belgyógyász főorvosnak és Ress Andreának, a Sürgősségi Betegellátó Centrum vezető ápolójának. Címzetes főorvosi címre jogosító emléklapot vehetett át 20 éves felnőtt háziorvosi munkája elismeréseként Dr. Kozma Ottó és Dr. Gulyás Gábor.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A két közgyűlés között történt események összefoglalóját Dr. Kovács Ferenc polgármester szóban egészítette ki. Megköszönte és még kérte is a városlakók türelmét és megértését a következő hónapokra a beruházások miatti kellemetlenségekért. Több helyszínen gőzerővel zajlanak az út- és járdaépítések, 6 óvoda, 4 iskola, 3 bölcsőde felújítását kezdték meg, és még folyamatban van a szabadtéri színpad átépítése, de reméli, hogy a végeredmény feledteti a felfordulást.

Tömegközlekedés és esélyegyenlőségi program

A közgyűlésen napirendre került az autóbusszal végzett, menetrend szerinti, helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásáról szóló előterjesztés. Az Észak-magyarországi Közlekedési Központtal kötött szerződés június végén lejár, az önkormányzat korábban nyilvános pályázatot írt ki a szolgáltatás ellátására, de az eredménytelen volt. Ezért a város élve a törvényi lehetőséggel, a korábbi szolgáltatót közvetlenül bízza meg 2019. december végéig, évi 653 millió 520 ezer forintos szolgáltatási díjért.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A képviselők elfogadták a város újabb öt évre szóló esélyegyenlőségi programját. A tervben kiemelt figyelmet fordítottak az egyenlő bánásmód, az esélyegyenlőség és a társadalmi felzárkózás követelményének érvényesülését segítő intézkedésekre. Az oktatás és a képzés területén a jogellenes elkülönítés megelőzésére, illetve az azzal szembeni fellépésre, továbbá az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításához szükséges intézkedésekre. Fontos, hogy a közszolgáltatásokhoz, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz egyenlő eséllyel férjen hozzá mindenki, de csökkenteni kívánják a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci hátrányait, illetve javítani foglalkoztatási esélyeiket.

Óvodafejlesztések és értéktár

Ezt követően előkészítették az önkormányzati óvodák 2018-2019-es nevelési évét. A fenntartásukban jelenleg 4 óvoda működik, 34 feladatellátási helyen, összesen 162 csoporttal. A feladatellátási helyek közül 4 székhelyintézmény, 22 tagintézmény és 8 telephely várja az óvodáskorú gyermekeket a város területén. Az alapító okirat alapján az óvodákba felvehető maximális gyermek létszám 4535 fő.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője örömmel fogadta, hogy már több éve beszélhetünk az óvodafejlesztésekről, ebben az évben 275-tel több gyerek iratkozott óvodába, ennek megfelelően folytatódnak az óvodafelújítások is, nyáron 6 óvodán dolgoznak.

Nagy László az MSZP önkormányzati képviselője elmondta, folyamatosak az óvodafelújítások, aminek nem lehet vége, hiszen amelyeket 15 éve megcsinált a korábbi önkormányzat, azokat újra rendbe kell hozni, és ez évről-évre ismétlődni fog.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője példát mondott pályázati támogatású fejlesztésre, amelyben az EMMI állja egy óvoda konyhájának teljes rekonstrukciója és eszközbővítése beruházási költségének a felét.
A képviselők beszámolót hallgattak meg a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság első félévben végzett tevékenységéről. A bizottság feladatát képezi Nyíregyháza város természeti, épített, a néphagyományból eredő, kulturális, gazdasági, gazdálkodási és történelmi értékeinek megőrzése, valamint az itt született, vagy életük során, Nyíregyházán élt személyek szellemi örökségének feltérképezése.Az értéktár immár 39 értéket számlál.

Pályázat és közterületek elnevezése

Nyíregyháza Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi Minisztérium Ebrendészeti telepet működtető civil szervezetek és települési önkormányzatok számára című pályázati kiírásra. Az Állategészségügyi telep a város tulajdonában van és a NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemelteti. Országos viszonylatban is korszerű 54 férőhelyes és jelenleg folyamatban van a bővítése, újabb 54 férőhellyel. A további fejlesztésre 2,3 millió forintot nyerhetnek.
A képviselők állásfoglalást fogadtak el a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. és a ZEMPLÉN KŐ Kft. kivitelezésében létesülő közvilágítási hálózatok térítésmentes önkormányzati tulajdonba vételével és üzemeltetésével kapcsolatban is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az önkormányzat döntött közterületek elnevezéséről és törléséről. Az Igazgatási Osztály ügyintézése során felmerült igények, a városban zajló házszámrendezési eljárás, valamint lakossági kérések alapján több helyrajzi számú közterületek elnevezésére tettek javaslatot. A közterületek elnevezése a városban történő könnyebb tájékozódás elősegítése, valamint az élénkülő lakáspiac miatt felgyorsult beépítés miatt vált aktuálissá, mert a különböző engedélyek kiadásához, a közművek kiépítéséhez és a lakáshitel ügyintézéshez szükséges az utcanév és a házszám. Az előterjesztés második részében már nem használt közterület-elnevezések törlését indítványozták. A közgyűlés a napirendek tárgyalását követően a törvényi kötelességének eleget téve közmeghallgatást tartott.

 

Szoboszlai Tibor