A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek kedden Nyíregyházán
Fotó: Kohut Árpád

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek kedden Nyíregyházán, több helyszínen. Az Önkormányzat tizedik alkalommal hirdetett irodalmi pályázatot a középiskolásoknak, az eredményhirdetést követően Toma András, az utolsó volt magyar hadifogoly emléktáblája előtt hajtottak fejet, majd késő délután a volt MSZMP pártszékház előtti emlékműnél koszorúztak. Február 25-e az országgyűlés 20 évvel ezelőtti döntése értelmében a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emléknapja.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai adták az emlékező műsort a városházi eseményen, amihez hasonlót elvileg minden iskolában tartanak.

20 éve emléknap február 25.

Az Országgyűlés ugyanis 2000-ben határozatot hozott arról, hogy február 25-én legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja az oktatási intézményekben, emlékezve arra, hogy 1947-ben e napon hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Nyolc évet töltött a Szovjetunióban, a hírhedt Gulagon, de nem ő volt az első, és nem is az utolsó áldozata a vörös terrornak.

Százmillió áldozat világszerte

Világszerte óriási számról beszélhetünk – fogalmazott emlékező beszédében dr. Ulrich Attila alpolgármester. – Az áldozatok számát a történészek százmillió emberre teszik, ami megfoghatatlan. Megfogható viszont az a kár, amelyet okoztak a családoknak, egyéneknek azzal a fenyegetettség-érzéssel, ami itt Magyarországon a Rákosi-érában, és azt követően kézzelfoghatóvá vált, mikor az ember nem mehetett továbbtanulni szabadon egyetemre, nem csinálhatta azt, amit akart, hanem belekényszerítették egy olyan élethelyzetbe, amelyet ő saját maga nem választott.

Irodalmi pályázat, tizedszer

Az önkormányzat tizedik alkalommal hirdette meg az emléknap alkalmából szabadon választott műfajban az irodalmi pályázatát, ezúttal 9 középiskolából 23 pályamű érkezett, köztük 7 novella és 6 vers.

Díjazottak

Az első díjat érő alkotás Szilágyi Fanni Petra, a Kölcsey gimnázium diákja nevéhez fűződik. A második helyen a Vasvári gimnázium párosa, Bojti Viktória Csilla és Mészáros Nóra végzett, a harmadik a szintén Kölcseys Haraszti Patrícia lett. Negyedik helyen végzett Révész Eszter Sára (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium), ötödiken a Vasvári gimnázium kettőse, Cseppentő Lilien Panni és Együd Boglárka, a hatodik Lászlófi Dorottya (Eötvös gyakorló), a különdíjas pedig Bajusz Dóra (Vasvári) lett – de emléklapot mindenki nevére kiállítottak és többször megköszönték a felkészítők munkáját is.

Diákok a főszereplők

A győztes azt mondta, sok segítséget kapott a tanára, dr. Murányiné Csorba Zsuzsanna mellett édesanyjától és nagyszüleitől is, utóbbiak előtt szeretne tisztelegni alkotásával. – Ez egy kitalált mű, viszont a szereplők diákok, mert szerettem volna, ha egy kicsit az én korosztályomhoz közelebbi emberekről van szó, hogy ők hogyan látják ezt az egészet, hogyan élik át – mondta a Nyíregyházi Televíziónak Szilágyi Fanni Petra.

Emlékezés Toma Andrásra

A rendezvénysorozat kora délután a Virág utcán folytatódott, Toma András tíz évvel ezelőtt leleplezett emléktáblájánál. Az utolsó volt magyar hadifogolyra – aki idén lenne 95 éves – dallal és egy, a magyar Gulágon, Recsken évekig szenvedő költő, Faludy György által írott verssel emlékeztek a Kölcsey gimnázium diákjai.

Részletek holnap

A megemlékezés-sorozat a Nyíregyházi Televízió Híradójának lapzártája után a Szarvas utcai volt pártháznál felállított Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve előtt zárult, erről szerdán számolunk be részletesen.

Kapcsolódó galéria

A kommunizmus áldozatainak emléknapja a Városházán 2020