A Holokauszt Nyíregyháza és környéke áldozataira emlékeztek a Bernstein Béla téren

75 évvel ezelőtt, 1944. április 16-án kezdték meg a nyíregyházi zsidóságot összegyűjteni, a hónap végére a gettósításuk már be is fejeződött – hangzott el a Holokauszt Nyíregyháza és környéke áldozatainak emlékre tartott vasárnapi megemlékezésen, az emlékmű előtt.

A mintegy 5000 városi és 12.500 városkörnyéki zsidó összezsúfolásával embertelen körülmények alakultak ki a belvárosban kialakított gettóban, innen május elején kezdték meg a kiürítést a közeli tanyákra, majd Nyíresjről május közepén indult az első transzport az auschwitzi haláltáborba, a deportálás június 4-re fejeződött be. A rendezvényen emlékbeszédet tartott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is, aki hangsúlyozta: soha többé nem hagyhatjuk, hogy bárki hasonló emberiség elleni bűntettet hajtson végre, soha többé nem lehet relativizálni a Holokausztot, soha többé nem lehet a felelősséget mérlegelni, soha többé nem lehet ezt megosztani, megmagyarázni és letagadni.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Trifonov Éva

Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell minderre a ma élő nemzedéket és az utánunk következő generációkat is. A megemlékezésen – melyen megszólaltatták az ősi zsidó hangszert, a sófárt, s melyen Pajor Tamás dalszövegíró, előadó is énekelt – Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is részt vett azon a téren, mely a Nyíregyházi Zsidó Hitközség kezdeményezésére az önkormányzat döntése alapján immár Bernstein Béla nevét viseli, az egykori nyíregyházi gettó területén.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Trifonov Éva

Az elnök azt mondta, a megöltek, meg nem születettek hiánya soha nem lesz pótolható, s bár az emlékek halványulnak, de a fájdalom jelen van, s még közöttünk vannak – bár egyre kevesebb számban – a tanúk, a megmaradottak.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a megemlékezésen elmondta:

Itt állunk mindnyájan a Bernstein Béla téren, és úgy gondolom, hogy ennek a térnek az elnevezése mindnyájunk számára jelzi azt a változást, ami itt történt a 75 évvel ezelőtti eseményekhez képest. A deportálásokkal a zsidók és nem zsidók együttélésének egy korszaka véglegesen befejeződött. A haláltáborokból csak a maradékok maradéka jött vissza, és a zsidó közösség, sem itt a városban, sem máshol az országban nem tud visszatérni korábbi önmagához.