A fűhelyzetet az időjárás határozza meg leginkább - Az esőben nő, mintha húznák
A fűhelyzetet az időjárás határozza meg leginkább

Lassabb vágásforduló, kiemelkedő napi növekedés, magas nedvességtartalom, csapadékos időjárás, négymillió (!) négyzetméter. Ezen kulcsszavak mentén írható le röviden a „fűhelyzet”. Mármint az, hogy bizonyos területeken láthatóan nagyobb a fű (és tovább lengedez a szélben), mint általában szokott. A Városüzemeltető cég természetesen mindent megtesz a rendezettségért, de azt is látni kell, hogy egyéb köztisztasági feladataik (is) vannak. Folyamatosan változó fűkörkép következik.

Ahogyan a magánterületeken, magánkertekben, úgy közterületeinken is intenzív növekedést okozott a fűféléknél az elmúlt hetek csapadékos időjárása – mármint a néhány napos kánikulát megelőző, de azóta is kaptunk már bőven égi áldást. A NYÍRVV Nonprofit Kft. szakembere azt mondja: a csapadék és a meleg váltakozása különösen szembeszökő szárba szökkenést okoz ezeknél a növényfajoknál, így azok növekedési „üteme” megsokszorozódik.

Nő, mintha húznák

 A napi növekedés meghaladhatja a 2–3, de akár a 3–5 cm-et is! Mindez az optimálisan szükséges „vágásfordulók” idejének rövidülését jelenti, azaz, hamarabb, gyorsabban kellene újra vágni. Ugyanakkor a magasabb, dúsabb fû lassabb munkavégzést tesz csak lehetővé, tehát hosszabbodik az időtartam, mire újra sor kerül egy adott területre.  Ráadásul a gyepfelületek sajátossága, hogy esőben, magas nedvességtartalom mellett nem lehet ezt a feladatot elvégezni és a nyesedék gyűjtése is lehetetlenné válik. Fenti körülmények összessége okozza, hogy átmenetileg városunk néhány pontján magasabb a fű a megszokottnál

– foglalta össze a lényeget Keczkó János.

Négymillió négyzetméteren

A társaság Közterület-fenntartási irodájának vezetője hozzátette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ebben az időszakban is ápoltak legyenek közterületeink, de emellett sok egyéb, például köztisztasági feladatokat is el kell látniuk. – A kialakult helyzet sok összetevős, összetett probléma, ebből adódóan a megoldás sem egyszerű, hiszen a Városüzemeltetésnek 4 millió négyzetméter felületen kell elvégeznie parkfenntartási feladatait. Munkánkat körzetekre osztva, ütemezetten igyekszünk végrehajtani, de az időjárásnak mi is ki vagyunk szolgáltatva. Ekkora területen képtelenség néhány nap alatt végrehajtani a fűnyírást – fogalmazott.

Az autósok is „segíthetnek”

Keczkó János arra is felhívta a figyelmet, hogy munkájukat sok esetben nehezítik a parkoló járművek is, hiszen a szegélyhez közel, sok esetben arra ráállva nem lehet füvet vágni. Ezért arra kérik a gépjármű-tulajdonosokat, hogy parkolás közben, lehetőség szerint tartsanak legalább egy minimális távolságot a kiemelt szegélyek közelében. Amennyiben az időjárás nem változik meg jelentősen, hozzávetőlegesen 2–3 héten belül normalizálódhat a „fűhelyzet”.

Ahol éppen a hét közepéig tartottak

Gyors körkép a szerdai lapzárta idején tapasztalt állapotról: ekkorra már túl voltak az Érkerti és az Örö­kösföldi lakótelep, valamint a nagykörút és az Orosi út fűnyírásán, és éppen dolgoztak az alábbi helyszíneken a gyepszélekre is figyelve: belváros és környezete (Benczúr tér, Bessenyei tér, Országzászló tér, Kálvin tér, Október 23. tér, Hősök tere, Szabadság tér). Északi körút parkfenntartási körzet (Bukarest utcai játszótér, Széna tér, Rákóczi utca tömbbelső, a gépek az ÁNTSZ épületétől haladtak a Vasvári Pál utca irányába a kézi erõvel együtt). Krúdy Gyula lakótelep (a Garibaldi utcától a körút, Korányi Frigyes utca és Sóstói út által határolt területeken a gyepszélvágás volt folyamatban). És: elkezdődött a Sarkantyú utcai lakótelep, valamint a Jósaváros fűnyírása is. Fentiek mellett folyamatos a fűnyírás a külterületi részeken is: Nyírszőlős, Sóstóhegy és Sóstófürdő, Oros, Borbánya, Nyírjes és Nagyszállás következnek.