A fekete özvegy: Alma Mahler-Werfel élete – Egyedülálló életrajzi kötet a könyvtár polcán

Európa 20. századi kultúrtörténetének kevés ellentmondásosabb alakja van, mint Alma Mahler-Werfel (1879-1964).  Újabb könyvajánló a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kínálatából.

Jelentős művészek hosszú sorának volt szerelme és múzsája: festők, írók, építészek, zeneszerzők keresték a kegyeit. A korszak három kimagasló szellemének volt a felesége: elsőként a zeneszerző Gustav Mahlernek, majd a Bauhaust megalapító Walter Gropiusnak, s végül a világhírű írónak, Franz Werfelnek. Az érte rajongó férfiak csodálták, ahogy saját művészi ambícióit feláldozta éppen aktuális társának karrierje érdekében, míg mások őszinte gyűlölettel viseltettek iránta: vakbuzgó és elvtelen törtetőnek tartották.

Hogy valójában ki is volt Alma?  Fiatal nőként egyetlen vágya volt: híres emberhez feleségül menni. Házasságok, viszonyok, szeretők és emigráció volt megírva az életében, és mégis magányosan és boldogtalanul halt meg. Bár magyarul is hozzáférhető önéletrajzából - melyben Alma a tények jó részét tudatosan elferdíti - sok minden kiolvasható, a történész Oliver Hilmes munkája az első, amely a maga összetettségében tárja elénk e nem mindennapi személyiséget, s egyúttal a 20. század első felének európai kultúrtörténetét.

A könyv Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában jelent meg. 422 oldalon keresztül fotókkal együtt mutatja be ezt a páratlan életutat.