A 70. születésnapját ünnepli Nyíregyháza grafikusművésze

Szülővárosában, Kisvárdán, a Rétközi Múzeumban retrospektív kiállítása megnyitójával ünnepli 70. születésnapját H. Németh Katalin. A grafikusművész a tárlaton több mint 40 év alkotómunkáját mutatja meg a nagyközönségnek. A több évtizedes művészi pályát összefoglaló grafikai anyagot a nyíregyházi művészetkedvelők már láthatták, nyáron a Városi Galéria adott otthont a visszatekintő kiállításnak.

H. Németh Katalin 1945. október 1-jén született Kisvárdán. A szegedi tanárképző főiskola magyar–rajz szakára járt, ahol 1968-ban szerzett diplomát. 1970 óta Nyíregyházán művészpedagógus.

[REKLAM]

H. Németh Katalin pályáját bemutató kiállításának megnyitóján azt mesélte: a főiskola elvégzése után elég hamar eldőlt, hogy grafikusművész lesz. Dolgozott textillel, kipróbálta a szobrászatot, a festészetet, de, mivel rájött, hogy a festményeit főleg sötétbarna és sötétszürke színekkel készíti, visszatért a fekete-fehérhez, a grafikához. Azt mondta, ha a képei témáit nézzük, a pályája elején mindig a fűtől és a fától indult el, úgy jutott el a társadalomig, most már a társadalomból indul ki, és csak vissza-visszanyúl a fűhöz és a fához.

H. Németh Katalin folyamatosan alkot, grafikák, könyvillusztrációk kerülnek ki kezei közül. Az alkotómunka mellett 2005-ben megjelent könyve után egy újabbat tervez. Azt mondja, lesz folytatása A szemmagasság a jó című kötetnek.

F. A.