74 éve bombázták Nyíregyházát – 80 halottja és 73 sérültje volt a tragédiának

74 évvel ezelőtt 1944. szeptember 6-án, szerda délelőtt 120 amerikai gép repült Nyíregyháza felé és három hullámban bombáztak. A támadásnak 80 halottja és 73 sérültje volt, valamint hajléktalanná vált 262 család. A vasútállomáson lévő emléktáblánál Nyíregyháza Önkormányzata és a Jósa András Múzeum tartott megemlékezést.


A Dél-Olaszországi repülőterekről az 55. bombázó hadosztály 116 darab B-24-es négymotoros Liberator hadászati nehézbombázója indult el, hogy a kapott parancs értelmében megsemmisítse a nyíregyházi rendező pályaudvaron lévő utánpótlást szállító vasúti szerelvényeket. Az 1944. szeptember 5-én kiadott parancs értelmében a légicsapás időpontja 1944. szeptember 6. 11 óra volt. 10 óra 50 perckor szólaltak meg a város szirénái és az első hullám már bombázott is. Ezt a hullámot még megszámolták a figyelők, azután már mindenki a pincék, árkok és óvóhelyek felé menekült. Ezt a szőnyeget a villanytelepnek szánták, de a korai kioldás után a bombák lakatlan területre zuhantak.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A második hullám a MÁV fűtőházat, a mozdonyfordítót, a mellette lévő sporttelepet és a körülötte lévő házakat találta el, majd teljesen elpusztította a pályaudvart, a vele szemben lévő házakat, három utcát, valamint a Dohánybeváltót. Találatot kapott az állomás mögötti lovassági laktanya több épülete, elpusztult a közraktárak egy része is. A harmadik kötelék bombái szintén lakatlan területre, a várostól északnyugatra, 3 kilométerre zuhantak le. Az egész támadás mindössze 15 percig tartott, a pályaudvar és a laktanya 600, a mozdonyfordító és a fűtőház 100, a város többi része mintegy 30 bombát kapott, 366 bomba pedig célját tévesztve lakatlan területre hullott. A támadók 250 kilogrammos romboló bombákat dobtak a városra.

80 halott és 73 sérült

Holmár Zoltán a Kállay Gyűjtemény történésze elmondta, a bombázásnak 80 halottja volt 37 férfi, 29 nő és 14 gyermek. Súlyosan megsebesült 6 férfi, 3 nő és 1 gyermek, könnyebben sérült 28 férfi, 19 nő és 16 gyermek. Teljesen leégett három emeletes épület, súlyosan megrongálódott 163 földszintes és hét emeletes épület, könnyebben rongálódott 186 földszintes és egy emeletes épület. Ekkor pusztult el az állomással szemben álló Szabolcs szálló is. Súlyos károkat szenvedtek a szintén az állomással szemben lévő Lehel, Damjanich, Vécsey, Arany János, Kiss Ernő és az ezeket keresztező Árpád, Toldi, Deák Ferenc, Jósa András, Madách utcák, valamit lakóházaik. Hajléktalanná vált 262 család, mintegy 1000 ember. A bombázás után azonnal működésbe lépett a város lakáskiutaló hivatala és a segélyező szervezet.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Este már meleg ételt kaptak a rászorulók. Szinte azonnal szükséglakásban helyeztek el 227 családot 908 családtaggal. A megrongált házakat, a bombasújtotta területeket a városi rendőrkapitány lezáratta, s rendőri, honvédségi és LÉGO segédszolgálatos járőrökkel őriztette. A támadás által okozott anyagi kárt 74 és fél millió pengőre becsülték, ebből a közvagyont ért kár 60 millió pengő volt. A bombázás után azonnal működésbe lépett a város lakáskiutaló hivatala és a segélyező szervezet. Este már meleg ételt kaptak a rászorulók.1944. szeptember 6-án az eddig csak újságokból, híradókból ismert háború valósággá vált Nyíregyháza lakói számára. A vasútállomáson tartott megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el az bombázás emléktáblájánál.


Szoboszlai Tibor