57. Közgazdász-vándorgyűlés – A legrangosabb közgazdászok randevúznak Nyíregyházán!
Fotó: Szarka Lajos

A fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi problémák a legfontosabb kérdései az 57. Közgazdász-vándorgyűlésnek. A szakma egyik legrangosabb találkozójának Nyíregyháza ad helyet. Közel ezer résztvevő több mint egy tucat szekcióban tanácskozik három napig a szabolcsi megyeszékhelyen.   

A Nyíregyházi Egyetem Bessenyei aulájában kezdődött meg az 57. Közgazdász-vándorgyűlés. A rangos szakmai találkozóra közel 900-an regisztráltak. A legrangosabb állami gazdasági intézmények, szervek, cégek vezetői és munkatársai jöttek el a szabolcsi megyeszékhelyre. 

Látszik az, hogy a közgazdász szakma számára népszerű és vonzó város Nyíregyháza, úgyhogy ez nagyon sokat jelent a városnak. Nagyon fontos, hogy Nyíregyházán van egyetem, ahol nagyon nagy jelentőségű közgazdászokat képeznek és azt gondolom, ez is egy bázisa.

– mondta el Lakatos Tibor, az 57. Közgazdász-vándorgyűlés szervezője.

Jön a válság?

A vezető elemzők szerint válság vagy legalább is komoly változás előtt áll a világgazdaság, a vándorgyűlés előadói szinte kivétel nélkül erről beszéltek. Mádi Zoltán azt mondta, a világgazdaság hullámzó természetű.

Az élet zajlik, közben pedig a gazdaság is hullámzik, ahogy szokott. Mi pedig megpróbáljuk valamilyen módon végiggondolni, hogy mi Magyarország helyzete, dolga ebben a tényleg érdekes világgazdasági szituációban.

– emelte Mádi Zoltán, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja.

A nyíregyházi önkormányzat nevében a polgármester köszöntötte a gyűlés résztvevőit. Dr. Kovács Ferenc arról beszélt, a szakmai találkozó tematikája egybeesik a város főbb célkitűzéseivel.

Amikor olvastam a közgazdász-vándorgyűlés főbb témáját, a klímavédelmet és a fenntarthatóságot, azt gondoltam azért esett ránk a választás, mert a szervezők is tudják, milyen fejlesztéseket valósított meg a településünk az elmúlt években. Ugyanis ez volt számunkra a kiinduló pont.

– hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Jöhet a Magyar modell 2.0!

A vándorgyűlésen előadást tartott a Magyar Nemzeti Bank elnöke is. Matolcsy György nyitóelőadásában méltatta a hazai gazdaságpolitika 2010-től elért eredményeit, de felhívta a figyelmet arra, hogy kedvezőtlen irányban változik a nemzetközi gazdasági klíma, ezért Magyarországon is új intézkedésekre van szükség. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az eredményes Magyar modell 1.0 után javaslatot tett a Magyar modell 2.0 megalkotására.

Ha jön a vihar, vannak akik falakat építenek, mások pedig szélmalmokat, mondják a kínaiak. A szélmalom egy hasonlat. Vannak akik a szelet, a viharokat, a fergeteges változásokat, azok energiáját felhasználják arra, hogy a következő szakaszban is sikeresek legyenek. Mi ezt javasoljuk. A Magyar Nemzeti Bank műhelyében azt javasolják, hogy ha jön a vihar, akkor a vihar energiáját, kihívásait használjuk arra, hogy sikeres, tartós, fenntartható felzárkózást hajtsunk végre.

– magyarázta Matolcsy György, az MNB elnöke. Az MNB számításai szerint 2021-re elérjük, hogy teljesen eltűnik a magyar nettó külső adósság, Magyarország az elmúlt években a legsebezhetőbb országok közül átkerült a kevésbé sebezhető országok közé. Most azonban egyre több figyelmeztető jelet látni világszerte, amelyek megakaszthatják a magyar gazdaság fejlődését is. Ezért fel kell készülni a negatív gazdasági folyamatokra.

Kapcsolódó galéria

Közgazdász-vándorgyűlés az egyetemen