Újra állatparki ingyenes séta, sztárvendég a Világnapon
Újra állatparki ingyenes séta, sztárvendég a Világnapon

Nyugdíjas Ki Mit Tud, állatparki örömséta, Idősek Világnapja, kerékpározás. Ezek a témák is szerepeltek az Idősügyi Tanács szeptemberi ülésének programjában, s jó híreket kapnak a nyíregyházi nyugdíjasok.

Tavaly ősszel is ingyen látogathatták az Állatparkot a nyíregyházi lakcímkártyával rendelkező nyugdíjasok az önkormányzat támogatásának köszönhetően. A térítésmentes állatparki séta nagy sikerű volt egy évvel ezelőtt is, így nem kérdés a hagyomány folytatása.

Örömséta szeptember végén

Az időpont előre láthatólag szeptember 26. (csütörtök), de még nem végleges. – Azért bizonytalan, mert kértük, hogy a rendezvény napján a 8-as autóbusz járatán csuklós buszokat állítsanak be. Ezt azonban a közlekedési társasággal egyeztetni kell. Azt kérjük a nyugdíjas városlakóktól, hogy figyeljék az ezzel kapcsolatos híradásokat a Nyíregyházi Televízióban és a Nyíregyházi Naplóban is – ezt Fintor Károlyné, a tanács titkára közölte szerkesztőségünkkel.

Pitti Katalin a színpadon

A Continental Arénát választotta a rendezőség az Idősek Világnapja idei rendezvényére, hogy minél többen elférjenek a nyíregyházi nyugdíjasok közül a nézőtéren. – Lesz is miért, hiszen egy nagy meglepetéssel készülünk. Október elsején, 16 órától ugyanis a világhírű Pitti Katalin művésznő és társai előadásában gyönyörködhetnek majd a szépkorúak. Igyekeztünk olyan előadót felkérni az ünnepségre, aki méltán népszerű az idősek körében – ezt már dr. Ulrich Attila alpolgármester tette hozzá.

Ki Mi Tud – hetedszer

De lesz még a közeljövőben más program is, amely az időseknek, idősekről szól. Petneházyné Bugán Magdolna, az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság igazgatója kiemelte: – A Nyugdíjas Ki Mit Tud-ot hetedik alkalommal rendezzük meg, ezúttal is próza, zene, ének és tánc kategóriában. Ez egy olyan kulturális seregszemle, melyre nemcsak nyugdíjas klubok, vagy klubtagok jelentkezhetnek, hanem egyénileg is megmérettethetik magukat a szépkorúak azokon a területeken, amihez tehetséget éreznek magukban – mondta. A jelentkezési határidő: 2019. szeptember 30, a vetélkedőre 2019. október 10-én kerül sor a Váci Mihály Kulturális Házban. (A pályázati kiírás a következő Nyíregyházi Naplóban jelenik meg.)

Közlekedési kérdések

Új menetrend elkészítéséről is szó esett az ülésen. Kocsis Tünde, közlekedési szakember elmondta, hogy a közvélemény-kutatások az autóbusz közlekedéssel kapcsolatban megtörténtek. – Az ÉMKK-val kötött új szerződés csak 2020. január 1-tõl lép életbe, ezt követően lehet csak egyeztetni arról, hogy mit szeretnének a városlakók. Az új közlekedési menetrendhez nagyon sok irányú szempontot kell figyelembe venni – jelezte. Emellett a Kossuth téri kerékpározással kapcsolatban több javaslat is elhangzott. Többek között az, hogy tereljék a kerékpárosokat a teret körbe ölelő utcákra (Luther u. – Országzászló tér – Bercsényi utca – Vay Ádám körút). – Nem szerencsés ugyanis, hogy a tér közepén kerekezve veszélyeztetik az időseket, gyermekeket egyaránt. Sokszor a tömegbe is bemennek a kerékpárosok annak ellenére, hogy ez már le van szabályozva. A szabályokat be nem tartókkal szemben pedig szigorúbb rendőri intézkedést várunk – mondta Fintor Károlyné.

Megújul a Civil Ház

Az Idősügyi Tanácson elhangzott, hamarosan teljesen megújul a több nyugdíjas egyesületnek is otthont adó Civil Ház. A „Meséld el nekem…” pályázat 2018. évi kötetének kiosztására október első heteiben kerül sor, erre az érintettek írásban kapnak meghívót.

 

Fogadóóra

Szeretettel hívunk és várunk minden Nyíregyházán élő nyugdíjast rendezvényeinkre. Várjuk továbbá a szépkorúakat fogadóóráinkra, ami a Móricz Zsigmond könyvtárban van minden hét hétfőjén 14 és 16 óra között

– invitált Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára.