56-os megemlékezés – Dandosballada és koszorúzások Nyíregyházán

Nyíregyházán is ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján. Dr. Kovács Ferenc polgármester mondott beszédet, a Nyíregyházi Egyetem színjátszói Dandosballada címmel drámai játékot adtak elő, majd megkoszorúzták az 56-os emlékművet.


A Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont a megemlékezésnek az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján. Dr. Kovács Ferenc polgármester mondott ünnepi beszédet. Mint hangsúlyozta, nem csak azért emlékezünk minden évben, hogy méltassuk azokat, akik kiálltak a hazáért, és megküzdöttek a szabadságért, hanem azért is, hogy ne merüljenek feledésbe a kommunista diktatúra bűnei és bűntettei.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

Az 56-os áldozatok nem hősnek születtek, csak emberhez méltó, szabad életet akartak élni. A döntő pillanatokban méltósággal kezükbe vették a sorsukat és véráldozat árán kivívták a szabadságukat. Az akkor megfogalmazott célok és vágyak ma is rendíthetetlenül fontosak számunkra. Olyan országért harcoltak, ahol Magyarország a magyaroké lehet. Ma sem akarunk mást, erős és szabad országért dolgozunk, és egy olyan városért, ahol minden ember megtalálja a boldogulását és a boldogságát.

Dandosballada és koszorúzás

Az ünnepségen a Nyíregyházi Egyetem színjátszói Dandosballada címmel drámai játékot adtak elő Dandos Gyula, a Kossuth Gimnázium 18 éves diákja, a forradalom hősi halottja emlékére. Dandos a nyíregyházi események egyik főszereplője volt, majd borzasztó kínzások után elkerült Szentgotthárdra, ahol tiltott határátlépés közben agyonlőtték.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A drámai játékot korabeli dokumentumok, tanúvallomások, jegyzőkönyvek, történészi szakmunkák, illetve Dr. Fazekas Árpád művei nyomán Dr. Karádi Zsolt egyetemi tanár írta. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójára rendezett ünnepi megemlékezés koszorúzással ért véget a Hősök terén az 56-os emlékműnél.


Szoboszlai Tibor