50 méhes rajz a Váciban – A kulturális központban mutatták meg a rajzpályázat legjobb alkotásait

A Visegrádi Alap országai 2021 októberétől 2022 májusáig követik és szervezik a Barátságban a méhekkel programot, melyhez Nyíregyháza lengyel testvérvárosa, Rzeszów révén kapcsolódott. A Bee Friendly! a lakosság körében hivatott erősíteni a méhbarát hozzáállást, hiszen beporzók nélkül nincs, de legalábbis nehézkes az élet. A témával kapcsolatos rajzpályázat eredményeit a napokban hirdették ki a Váciban.

Hónapok óta hírt adunk a pályázat kapcsán arról, hogy veszélyben vannak a méhek és egyéb beporzók. Pusztulnak nemcsak a klímaváltozás miatt, de a vegyszerek és a beépített területek is rontják életkilátásaikat. Arról, hogy ma már Magyarországon is magasabb a mézfogyasztás, mint azt megelőzően. Arról, hogy szervezik a pályázatban a diákok aktív programjait, az ismeretterjesztő, szemlélet- és tudatformáló eseményeket.

Így kezdődött, pontosabban folytatódott a méhes program, hiszen a pályázatban meghirdetett rajzkiállításra érkezett 350 alkotásból szakemberek, a Művészeti Szakgimnázium tanárai választották ki azt az 50-et, mely a Váci Mihály Kulturális Központban közönség elé került.

„Nagyon gazdag repertoárú pályamunkák érkeztek be, úgyhogy küzdöttünk a bőség zavarával. Jó volt látni, hogy a gyerekek nem ragadtak le egy anyaghasználatnál, vagy egy szemléletmódnál. Vannak benne kísérleti próbálkozások, vannak benne csapatmunkák, és örömmel tapasztaljuk, hogy már a kis elsősök is milyen szépen bánnak a vízfestékkel, hogyan vegyítik a különböző technikákat, hogyan töltik ki a lap teljes felületét. Jó a kompozíciós készségük, úgyhogy nagyon nehéz helyzetben voltunk” – tájékoztatott a zsűri tagja, László Rita Emőke grafikusművész.

Múlt pénteken aztán megjelentek az ifjú alkotók a Váci 3. emeletén. Itt nyílt a kiállítás és itt adták át a legjobbaknak járó díjakat is. A szakemberek szerint legkreatívabb iskola a Kertvárosi lett, egy méhes puzzle készítéséért pedig a Kazinczy iskola diákjai különdíjat nyertek

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy a gyerekek hogyan látják a méheket, a méhek szerepét a beporzásban, az élelmiszer-termelésben, és ebben nemcsak az iskolák, hanem a Nyíregyházi Méhész Egyesület is nagyon nagy segítségünkre volt. Ez egy nagy projektnek a része. Iskolákba mennek ki a méhészek, és ott próbálják megismertetni a gyerekekkel, hogy milyen a méhészkedés, milyen a méhek élete, mit hogyan gyűjtenek. Még online vetélkedők is lesznek, majd Rzeszówban májusban egy nagy zárókonferencia” – fogalmazott a program kapcsán dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Nagyon fontos a téma, hiszen ezek a beporzó rovarok biztosítják az ember számára az élelmiszert, de rajtuk múlik a parkok, erdők, szántóföldek sorsa is, és ezt már nem csak a szakemberek tudják.

„Elindultunk legalább abba az irányba, hogy a megporzók fontosak. A legkisebb kortól kell megkezdeni a tájékoztatást, a felnőtteket már nehéz megváltoztatni. Ha a gyerekeket sikerül a környezettudatos élet világáról tájékoztatni, és ha ebben fognak felnőni, egészségesebb életünk lehet. Meg fog szűnni ez a rovarpusztulás, mert nemcsak a káros rovarok, de a megporzó rovarok is folyamatosan pusztulnak” – mondta Hok József, a Nyíregyházi Méhész Egyesület elnöke.

A méhcsaládok élete 12 fok felett indul, úgyhogy ezután lesz csak majd látogatás méhészetekben. A szakemberek iskolákat keresnek fel üvegkaptárral és méhészeti eszközökkel. Elmesélik a gyerekeknek, mi a méhcsalád dolga és szerepe. Ezen túl kvízjátékkal folytatódik a Bee Friendly! Barátságban a méhekkel programsorozat.