Egyre több ’szabad kezű’ kismamát látok városunkban. Nem fogják a babakocsi tolókarját, nem cipelnek féloldalra lesúlyozva autós hordozót vagy éppen magukon hatalmas pelenkázótáskát, hanem kendőben hordják gyermeküket. A hordozókendőnek is több típusa van. Van kötözős, karikás, rövid és hosszú és még sorolhatnám! Erről is beszélgettem Magyar Nórával, a Lógjunk Anyuval Kulturális és Szabadidő Egyesület elnökével.

 

Sokan megijednek a hordozókendőtől. Nem egészséges a gyermeknek, összecsuklik a kis gerince… sok a tévhit! A kendő az anyag különleges szövése miatt hosszában és széltében nem nyúlik, viszont keresztben kellően rugalmas. Ez teszi lehetővé, hogy a hordozókendő minden ponton megtámassza a gyermeket, felvegye a szükséges, számára is egészséges formát, ne vágja a kicsi lábát, ugyanakkor ne ereszkedjen meg babahordozás közben. A hordozó anyuka vagy apuka számára is kényelmes a kendő, sőt! Sokkal egészségesebb, mint például a karban cipelés, hiszen így nem egy ponton terhelődik a test, nem akad ki a hát, a derék és a csípő sem, hiszen a kendő rugalmasan illeszkedik, egyenletesen elosztva a terhelést a vállakon, a felsőtesten.

 

A Lógjunk Anyuval csoport tavaly augusztusban alakult, de már tavasztól formálódott az alapcsapat. Anyukák és gyermekeik kisebb társasága heti rendszerességgel találkozgatott az Erdei tornapályánál, majd úgy döntöttek, gyarapodó közösségként szeretnék szabadidejüket eltöltetni.

Az elmúlt hónapokban számtalan rendezvényen felléptünk – táncoltunk és bemutatókat is tartottunk. Célunk, hogy még több emberrel megismertessük a hordozást úgy, mint különleges mozgáskultúrát.

 

A jótékonykodó, például kupakgyűjtő akcióval is segítő Lógjunk Anyuval csoport fő profilja a hordozós tánc lett. A koreográfiákért – táncos múltja miatt is – Magyar Nóra felel, elsősorban ringató mozdulatokra építi akár a latin táncokat.

A mozgás iránti szeretet és az egyensúlyérzék is fejlődik a babáknál, az anyukák pedig kikapcsolódnak a hordozós tánc közben.

 

Nóra azt mondja, a kendős, onbus vagy éppen csatos hordozós gyermekek folyamatos ’összeköttetésben’ vannak édesanyjukkal, a testközelséget élvezhetik. A Lógjunk Anyuval egyre nagyobb csoportjához bárki csatlakozhat, nem kell hivatásos táncosnak lenni, sőt! A gyermek, a hordozás és a mozgás szeretete a legfontosabb – vallja Nóra. Ő maga is csak második gyermekénél talált rá a hordozásra, hiszen Laura után Lili ragaszkodóbb, ráadásul hasfájós gyermek volt. Ilyen helyzetre vagy utóbbi problémára is jó megoldás lehet a kendős hordozás, az anyuka közelsége.
A csoport már most készül február 22-ei Farsangjára – jelmezes rendezvényük tematizált lesz: a tavaszt várják majd az érdeklődőkkel tánctermükben, a Korzó 2. emeletén. Lesz táncjáték, interaktív mesedélután és kreatív foglalkozás, valamint jelmezes felvonulás. De nemcsak erre az eseményre várják az érdeklődőket. A Lógjunk Anyuval csoport keddenként 10 órától táncos találkozót tart, csütörtökönként pedig színes programokkal, előadásokkal készülnek a Csodavárban vagy a belvárosi bevásárlóközpontban.

Szerző: Rutkai