37 000 csemete várja, hogy a Sóstói-erdőbe kerüljön

Az idei telet lassan magunk mögött tudhatjuk. Szerencsések vagyunk, mert az elmúlt két hónapban gyakran láthattuk a Sóstói-erdőt teljes téli pompájában, ami sajnos már egyre ritkábban fordul elő. És bár a téli csapadékok közül a zúzmara is varázslatossá tudja változtatni az erdőt, mégis a vastag hótakaró az, ami a hamisítatlan téli hangulatot kelti. Mindez nemcsak a fák között sétálóknak, hanem az erdésznek is öröm. Az alábbiakban Szokolovszki Géza írását közöljük. A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatóhelyettese nem csak a csapadék kapcsán ír az erdő februári életéről.

 

A téli hangulaton kívül az erdészek különösképpen is örülnek a havazásnak! Ez a téli csapadék az, ami a legjobban tud hasznosulni, hiszen nem párolog el a növények leveléről, törzséről, hanem szép lassan maradéktalanul beszivárog a talajba.

Vízutánpótlás

Fontos vízutánpótlást jelent így az elmúlt években elültetett facsemetéknek, de természetesen az idősebb fák is meghálálják. Az erdő ugyan még téli nyugalmi állapotát tölti, az élővilág a nappalok hosszabbodásával már érzi a tavasz közeledtét. Egyre gyakrabban hallhatunk majd „nyitnikékező” cinegéket, vígan doboló harkályokat. Az elolvadt hó nyomában kienged a fagyott talajfelszín is, megindul a talajélet. Persze ez még nem az igazi tavasz, és néhány fagyos nap visszaveti a természet ébredését!

Fakitermelés tervezetten

Az erdész munkájának döntő többségét télen elsősorban a fakitermelések teszik ki. A Sóstói-erdőben ugyan most sehol sem hallunk fűrészzúgást, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet több területén dolgoznak a fakitermelők. Nemcsak a fagyott talajfelszín segíti ilyenkor a munkájukat, de a lombtalan állapotban lévő fák, cserjék is megkönnyítik a fakitermelés elvégzését. Persze ez sem elhanyagolható szempont, hogy ilyenkor a madarak fészkelését sem zavarjuk. A fakitermelés végrehajtását egy hosszadalmas tervezési és egyeztetési folyamat előzi meg, ahol a végső engedélyt az erdészeti hatóság adja meg. Határozatában időbeli korlátozást is előírhat, így a Sóstói-erdőben is csak fészkelési időn kívül folytatunk fahasználati munkákat.

Tuskózás, szántás, majd pótlás

Persze a Sóstói-erdő is ad teendőt az erdészeknek! Legfontosabb feladatunk a tavaly őszi fakitermelések helyén keletkező felújítási terület előkészítése az ültetésre. A korábbi évektől eltérően, a vágástéren maradó vékonyabb ágak, gallyak takarítását nem égetéssel végeztük, hanem aprítással. A vágástakarítást követte a tuskózás, ami a későbbi szántást segíti elő. Erdészetünk telephelyén gondosan elvermelve „ugrásra készen” vár mintegy 37 000 őshonos cserje- és facsemete, hogy tavasszal végleges otthonra leljen Sóstón. De előtte még az erdővédelmi kerítést is fel kell építeni, hogy az elültetett tölgyek, szilek, juharok ne váljanak egyből az őzek táplálékává.

Önkéntes faültetésre hívnak

2022. március 4-én, pénteken 9.00 és 16.00 óra között önkéntes faültetés lesz a Sóstói-erdőben. A szervező Nyíregyházi Erdészet mindenkit vár, aki szívén viseli a város zöld környezetének sorsát, és szeretne tenni valamit az erdőért. További információ a NYÍRERDŐ Zrt. közösségi oldalán érhető el.