3,5 tonna felett szükséges az EKÁER szám

A rendszer kiszűri a hamis szállítmányokat


Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer segítségével szűri ki a NAV azokat a szállítmányokat, amelyeket esetlegesen tisztességtelen szándékkal indítanak el vagy utaztatnak papíron. Az áfacsalások visszaszorítása érdekében létrehozott rendszer nem csak a fiktív árumozgások leleplezésében nyújt segítséget. A valós idejű ellenőrzésre is alkalmas program segítségével a szállítmányok nyomon követhetőségén túl lehetőség van az adott vállalkozás hátralékának lekérdezésére is. Az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére létrehozott ekáerben országosan mintegy 55 ezer regisztrált vállalkozás 16 millió szállítmányának adatait elemzik a NAV szakemberei. Az EKÁER szám elektronikus igénylésének pillanatától a fuvar célba éréséig nyomon követhető a szállítmány. Az adatokkal nem érdemes csalni, mivel a NAV folyamatos helyszíni ellenőrzésekkel is kontroll alatt tartja a szállítmányokat. A bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot is ki szabhat a hivatal.

 

Fokozott, nyári ellenőrzés​

 

A július 1-étől augusztus 31-ig tartó nyári akcióban is fokozott EKÁER ellenőrzéseket tartanak a NAV munkatársai akár a társhatóságokkal közösen is.

Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense elmondta, a NAV munkatársai az elmúlt hetekben többször ellenőriztek mobil súlymérővel is a Nyíregyházán és környékén lévő telephelyekkel rendelkező gazdálkodóknál. A mobil súlymérővel ellenőrzött teherautók többsége jóval a megengedett súlyhatár fölötti rakománnyal közlekedett. Előfordult, hogy 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű jármű az ellenőrzéskor megközelítőleg 10 tonna összsúlyú volt.


A korábbi ellenőrzések során kiderült, a szállított élelmiszerek többsége jelöletlen és nyomon követhetetlen volt, valamint a minőségük sem volt megfelelő, ezért a kormányhivatal munkatársai 22 tonna igazolatlan származású zöldséget semmisítettek meg.
A túlsúly miatt a NAV megközelítőleg 4 millió forint, valamint egyéb szabálytalanságok miatt az érintett hatóságok több mint 10 millió forint bírságot szabtak ki.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a társszervekkel együttműködve folyamatosan, komplex ellenőrzésekkel kívánja kiszűrni az illegális és szabálytalan keretek között működő, kereskedelmi tevékenységet végző gazdálkodókat.

ME.

(Fotó: ekaer.hu)