30 éves a Primom – Eddig közel 16 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki az alapítvány
Fotó: Szarka Lajos

Eddig közel 16 milliárd forint összegű mikrohitelt közvetített ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Primom Alapítvány, mely 2020-ban fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte. Az alapítvány eddig mintegy 4466 vállalkozásnak segített, jelenleg pedig közel 500 aktív ügyfelük van.

A megyeházán ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját a Primom Alapítvány, tavaly a pandémiás helyzet miatt nem volt lehetőség a közös ünneplésre, így csak a napokban sikerült megtartani a rendezvényt, amelyen Czomba Csaba, a Primom Alapítvány Kuratórium elnöke összegezte az elmúlt harminc év teljesítményét is.

„A három évtized legnagyobb sikere a mikrohitelezés volt, melynek keretében mintegy 16 milliárdot helyeztünk ki, ez 4466 vállalkozást érintett. Az a különbség köztünk és egy hitelező bank között, hogy mi egy teljesen kezdő, ma induló vállalkozásnak is adunk hitelt, hogy el tudjon indulni, meg tudja találni a helyét. Ez nagyon komoly dolog, hiszen sok vállalkozás nem rendelkezik megfelelő tőkével, hogy az elképzelését megvalósítsa. Ehhez a Primom biztosítja a hátteret.”

Ezek mellett az inkubátorház kihasználtsága is teljesnek mondható, ahol szintén a vállalkozók számára biztosítanak kedvezményes bérleti lehetőséget, valamint egyéb szolgáltatásokat is – tette hozzá Czomba Csaba. A Szabolcs megyei vállalkozásélénkítő alapítvány a Magyarországon valamennyi megyében működő alapítványok közül az első, mind a saját tőkét, mind az ügyfelek számát, és még több más mutatót is összehasonlítva – erről már Jászai Menyhért, az alapítvány ügyvezető igazgatója beszélt televíziónknak.

„Küldetésünk az, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak segítsünk külpiacra jutás, export piacra jutás, EU-s programokban való részvételben, mikrohitelezéssel foglalkozunk, van egy olyan vállalkozói kör, amely máshol nem tud hitelt igényelni, és nálunk alsó korlát nélkül, tehát néhány százezer forintot is lehet igényelni, maximum 15 millió forintig, amelyet többször is igénybe vehet a vállalkozó, most is a megyében közel 500 aktív ügyfelünk van. Teljesen dokumentált és transzparens működésről beszélhetünk, melynek mind az a célja, hogy a megyei vállalkozásokat egyre jobb helyzetbe hozzuk.”

Az alapítvány működése során fontos szerepet vállalt a határ menti kapcsolatok ápolásában: közreműködött Magyarország, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a környező országok közötti gazdasági és kereskedelmi fejlesztésekben, üzleti kapcsolatok kialakításában, információcserében és partnertalálkozók szervezésében is. Az ünnepség végén egy-egy Primom-díjjal köszönték meg a rendezvényen megjelent, a Primom alapításában közreműködő szervezetek képviselőinek eddigi munkáját.

Kapcsolódó galéria

PRIMOM jubileum 1990-2020