3 milliárdos kárt okoztak

Összesen 5 kisbuszt töltöttek meg a vasipari bűnszervezet lefoglalt iratai. Kiterjedt hálózatban követték el a csalást. A banda feje egy debreceni férfi volt, de több mint 60 legális és fiktív céget használtak fel a csaláshoz. Módszerük az volt, hogy Szlovákiából hoztak be nettó áron megvásárolt fémet. Ezt viszont itthon úgy adták el, mintha belföldön vették volna. A nagyobb haszon reményében ráadásul, szintén a fiktív cégeket felhasználva, papíron akár ötször is eladták ugyanazokat a termékeket és visszaigényelték utána az áfát. A csalást a január óta működő elektronikus közúti járműellenőrző rendszer segített bebizonyítani.

– Az EKÁER rendszer adatainak feldolgozása kapcsán bizonyossá vált, hogy néhány termék értékesítése esetében valós árumozgás nem volt – mondta Czinege Attila főigazgató, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság vezetője. – A raktárban maradtak a termékek és csak számlázás, illetve pénzmozgás valósult meg az adóalanyok között.

A csalók a piaci árnál 15 százalékkal olcsóbban tudták adni a termékeiket, ezzel jelentős előnyre is szert tettek versenytársaikkal szemben. A jogtalan áfa-visszaigénylésekkel és a be nem fizetett adóval 3 milliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek. Egyéves átfogó nyomozás után csaptak le rájuk az adóhatóság nyomozói. Egyszerre 5 megyében, 40 helyszínen tartottak razziát.

– A bűnszervezet vezetőit, irányítóit az akció során elfogtuk – mondta Lengyel Tibor igazgató, a NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság vezetője. – 8 személyt előállítottunk, akiket gyanúsítottként hallgattunk ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Közülük 5 személyt őrizetbe vettünk, akik előzetes letartóztatását a bíróság elrendelte.

Az akció során több ingatlant, járművet és készpénzt is lefoglalt a hatóság. Ezek értéke csaknem 3 milliárd forint, amiből megtérülhet a központi költségvetésnek okozott kár.