26 szépkorú szerző 27 alkotása olvasható a 'Meséld el nekem…' legújabb kötetében!
26 szépkorú szerző 27 alkotása olvasható a 'Meséld el nekem…' legújabb kötetében!

Kedd délután tartották a könyv hivatalos bemutatóját, ez alkalomból dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Ulrich Attila alpolgármester adott át tiszteletpéldányokat a szerzőknek.

2015-től minden évben meghirdeti az önkormányzat és az Idősügyi Tanács a Meséld el nekem… Élettörténetek Nyíregyházán című pályázatot nyugdíjasok számára. A 2015-16-17-ben született legjobb írások már korábban megjelentek, most a 2018-as pályaműveket összegezték a legújabb kötetben. A cél nemes, a fiatalabb korosztályoknak is szólnak a történetek, mondta városunk polgármestere.

30-40-50 éves vagy még régebbi történetekről van szó. A cél, hogy ismerjék meg a fiatalabbak egy szubjektív élményen keresztül, hogy milyen volt a régi Nyíregyháza, hogy éltek az emberek mondjuk 60 évvel ezelőtt, mert ha nem ismerjük a múltunkat, akkor nem lehetünk büszkék rá, nem tudjuk értékelni, nem tudjuk átadni és nem is tudjuk bizonyos szempontból, hogy milyen városban élünk.

 

A Meséld el nekem, Élettörténetek Nyíregyházán legújabb kötetében 26 szépkorú szerző 27 alkotása olvasható. Tóth László azt mondta:

Minden pályázat jó, amit jó ésszel írnak ki, mert megmozgatja az emberek képzelőerejét és feladatot ad. Tudjuk, hogy mindenki, azok is, akik itt vannak pályázóként, íróként most körülöttünk, tele vannak egyéb tennivalóval, de ez a kiírás tényleg mozgósítja az alkotó minden emlékét, jó gondolatát és az érzelmeket is – ebből születnek aztán ilyen írások, amilyeneket például ez a könyv most közread és tartalmaz.

A legtöbb alkotó örömmel írta le élettörténetét vagy egy-egy nyíregyházi emlékét az újabb kötetbe. Babicz Pálné sajnálta, hogy a legelső felhívást nem vette észre, de szerencsére időben írt, az ő munkája is bekerült a könyvbe.

 

Sajnos az első felhívást nem vettem észre a Napló újságban – csak a második felhívásra figyeltem fel és azonnal, nagyon szívemhez szólt, mert én Biblia-olvasó ember vagyok és a Mózes könyvében is az van, hogy Mondjátok el a fiaitoknak, a fiaitok fiainak is a történeteket – és ez nagyon sok helyen megismételve, annak érdekében, hogy ne vesszem el, ami volt. Így adták tovább a történeteket, meséltek, aztán jött az írás és tovább mentek a történetek. Nagyon örülök, hogy le lesz írva sok minden, sok embernek a rövid élményeiből összerakódik egy kép.

Az alkotni, írni vágyó szépkorúaknak újabb pályázatot hirdettek. Az idei, Meséld el nekem… Élettörténetek Nyíregyházán című kiírásra november végéig várják a történeteket

Kapcsolódó galéria

Élettörténetek - könyv átadó