25 éves a védőnőképzés

Az anyák és a csecsemők védelmére 1915-ben alakult meg az Országos Stefánia Szövetség, majd később 1940-ig párhuzamosan működött a Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat is. A cél egyértelműen a csecsemőhalandóság csökkentése, és a nemzet számbeli erősítése volt. 1950-ben megalakult az Egészségügyi Minisztérium, és ezzel a védőnői munka egységes irányítás alá került a gyógyítással. Ma már a helyi önkormányzatok feladata az egészségügyi és szociális ellátások biztosítása. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán 25 évvel ezelőtt indult el a védőnőképzés. Az elmúlt negyedszázadban 821-en szereztek védőnői diplomát Nyíregyházán.

Prof. dr. Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja elmondta, a program része a kar 25 éves jubileumának, hiszen ekkor indult a szülésznő-, védőnő- és szociálismunkás-képzés is. Idén áttekintik az eredményeket és megünneplik a sikereket.

 

A SZAKMA SZERETETE

 

Az ünnepségen részt vettek már nyugdíjas, aktív védőnők, és a védőnői pályára készülő fiatalok is. A szakmában régen dolgozók megosztották tapasztalataikat a résztvevőkkel.

További képekért kattintson a fotóra!

Babosi Györgyné nyugalmazott megyei vezető védőnő előadásában hangsúlyozta, a szakma szépsége abban rejlik, hogy együtt vannak a családokkal, a várandósok, a kismamák megfogadják a tanácsokat, és együtt örülhetnek a csecsemők egészséges fejlődésének.

 

A HUNGARIKUMOK KÖZÖTT

 

A jubileumi ünnepségen elhangzott, a Hungarikum Bizottság döntése alapján az idén 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló ellátási rendszer, a nemzeti büszkeségeink közé került.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)