25 éves a szociálismunkás-képzés szak Nyíregyházán

1990-ben a szükség hívta életre Magyarországon a szociális munkások képzését. Az egyre öregedő társadalomban ekkor indult el Nyíregyházán is a hiánypótló, segítő szakemberek képzése. Akkor mindössze egy oktató, dr. Lukácskó Zsolt kezdte el a munkát, jelenleg több mint 40 tanár és közel ennyi kisegítő személyzet támogatja az azóta több szervezeti változáson átesett kar munkáját. A szociális munkásokra az eltelt 25 év alatt nagy igény mutatkozott, hiszen ők azok, akik a helyi közösségekben, a szociális, a gyermekvédelmi és az egészségügyi intézményekben a családok és egyének támaszaivá váltak. Mindezek mellett segítséget nyújtanak a szenvedélybetegeknek és az időseknek is. Képzésükre folyamatosan van igény.


Fő cél: a segítségnyújtás

 

Dr. Semsei Imre, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja azt mondta az ünnepség előtt a Nyíregyházi Televízió Híradójának, Magyarországon egyre több idős ember van, arányuk folyamatosan növekszik. A dékán elmagyarázta, ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb eltartóra egyre több eltartott jut. Ez magába foglalja azt, hogy ezekről az emberekről gondoskodni kell. Ebben segítenek a szociális munkások.

További képekért kattintson a fotóra!

Huszonöt évvel ezelőtt, az első évfolyamon kevés hallgató tanult. Számuk az évek alatt egyre nőtt.

 

Nemcsak tudás, rátermettség is szükséges

 

Bélteczki Miklós ezen a karon az elsők között vette át diplomáját. Arról mesélt, fiatalon jött rá arra, hogy a segítő szakma közel áll hozzá. Hozzátette, a kilencvenes években, a rendszerváltás után a társadalom keltette életre ezt a szakmát, amiről azt gondolta, neki való. Ebben nem tévedett, hiszen felvetése a későbbiekben beigazolódott.

Jelenleg a hallgatók szakképzésben, alapszakon és mesterképzésben tanulhatják a szociális munkát. A végzett hallgatók számos tudományos versenyen értek el szép eredményt, de az élet más területein is bizonyítják rátermettségüket, felkészültségüket.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)