24 órában segítenek – Kiemelt figyelem a rászorulókra és a fedél nélkül élőkre

 

November elsején országosan megkezdődött a téli krízisidőszak és ez április 30-ig tart. Nyíregyházán a Periféria Egyesület amellett, hogy többek között diszpécser szolgálatot működtet és a nap 24 órájában várják a lakosság telefonhívásait kritikus helyzetbe került hajléktalan emberekkel kapcsolatban, a téli időszakban utcai szociális munkásaik napi rendszerességgel fel is keresik őket. Legfőbb céljuk a téli egészségkárosodás, illetve a kihűléses halálesetek megelőzése.

Fodor Béla, a Periféria Egyesület szakmai vezető helyettese elmondta:

Ehhez az autónk jól fel van szerelve mindenfajta készenléti eszközzel. Meleg tea, élelem, takaró, meleg ruházat, illetve különböző szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez próbáljuk őket segíteni. Itt szociális szolgáltatások, egészségügyi szolgáltatások, intézményes szolgáltatások, tehát gyakorlatilag ne keljen senkinek sem a szabad ég alatt tölteni az éjszakát, meleg helyre tudjuk szállítani, ha valamilyen egészségkárosodása van, akkor mentőt hívunk, el tudjuk vinni a kórházba.

Kora délután úgynevezett bejárást tartott a segítő csapat. A város több pontját is érintették, forró teát, élelmet és meleg ruhát vittek a fedél nélkül élőknek. Vannak, akik már két évtizede az utcán élnek, őket is minden nap meglátogatják. Ilyenkor amellett, hogy ételt osztanak nekik, beszélgetnek is velük. Sokszor ilyenkor derül fény új ügyfélre, vagy bajba jutott emberre is. A Periféria Egyesület munkatársai a városlakóktól is azt kérik, hogy ha rossz állapotú hajléktalant látnak az utcán, ne menjenek el mellette.

Értesítsék őket a 42/504-618-as telefonszámon.

 

Bruszel Dóra

Fotó: Facebook / Periféria Egyesület