2020-ra Nyíregyháza valamennyi óvodája megújul! - Nyáron is 18 épületben folyik munka
2020-ra Nyíregyháza valamennyi óvodája megújul!

2020-ra Nyíregyháza valamennyi óvodája megújul! Az idei nyáron is 18 épületben folynak munkák több, mint 1 milliárd forint értékben. A szakemberek és az önkormányzat munkatársai a tanév végén már felkészültek az őszi óvoda nyitásra.

Tavaly 6, ezen a nyáron 18 óvodát korszerűsítenek, újítanak fel Nyíregyházán. A közel 2 milliárdos  költség 100 %-a európai uniós forrásból, illetve az önkormányzat saját erejéből áll rendelkezésre.

 

Jászai Menyhért alpolgármester: 

Megtörténtek a felvételi eljárások, sikerült minden gyereket elhelyezni abban az óvodában, ahol a szülő szerette volna. A Közgyűlés megtárgyalta és elfogadta az év indítást, és örömmel tájékoztatom a nyíregyháziakat, hogy nem csökkent a városban a gyereklétszám, hanem közel 50 -el nőtt, tehát 35 feladatellátási helyen, 165 csoportban tudják a gyerekeket óvodai ellátásban részesíteni a szülők az önkormányzat segítségével. Ehhez társul az is, hogy folytatjuk az ütemezett felújításokat.

A Tőke utcától a Kassa utcáig, a Benczúr tértől az Etel közig dolgoznak most is a munkások. A Tas utcai épületet pl. tornateremmel bővítik. Októberre minden elkészül, az ütemezés szerint semmi nem zavarja majd a nevelő munkát. Így lesz ez a filmen látható nyírszőlősi Csillagszem tagintézményben is.

Energetikai felújítása benne van abban a 10 óvodában, amelyet Nyíregyházán most felújítunk. Energetikai korszerűsítés történik, a falak szigetelése, nyílászáró csere, a lábazat szigetelése, napelemeket fogunk felszerelni, tehát megújult, korszerű és energiatakarékos óvodákat fogunk biztosítani. Ez a program, mintegy 300 millió forintba kerül. Emellett folytatjuk idén a komplex felújítási programot is. Nyolc óvoda fog teljeskörűen megújulni Nyíregyházán, 900 millió forintból.

- folytatta Jászai Menyhért.

Ebből a programból az Orosi óvoda, a Nefelejcs tagintézmény húzódik át 2020- ra. Akkor elmondhatjuk, hogy a város valamennyi óvodáját felújították Nyíregyházán – fogalmazott az alpolgármester. A Kórház udvarán épült óvoda ősztől már 3 csoporttal működik – ez is bővíti a kínálatot.

Ide tartozó információ, hogy a 119 ezer forint alatti jövedelmek esetén ingyenes az  ellátás, e szerint a városban a gyerekek közel 80 %-a ebbe a csoportba tartozik. Átlagban ezer gyereknek juttat napi meleg élelmet az önkormányzat a szünetben is, méghozzá úgy, hogy házhoz szállítják. A költségvetés 20 millió körüli összeggel számol erre a feladatra, adagonként 600 forinttal, de a hátrányos helyzetet igazolni kell az oktatási intézményekben, ill. a szociális irodán.

Kapcsolódó galéria

Szociális intézmények felújítási munkálatai Nyírszőlősön