Még mindig több mint százezer diploma ragadt bent a nyelvvizsga hiánya miatt!
Még mindig több mint százezer diploma ragadt bent a nyelvvizsga hiánya miatt!

Több mint százezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgató van, akik azért nem kaphatnak diplomát, mert nem teljesítették a nyelvvizsga-követelményeket – derül ki az Oktatási Hivatal adataiból. A helyzetre a Nyíregyházi Egyetem is reagált, úgynevezett intézményi, nyelvi vizsgát tehetnek az érintettek. Sikeres teljesítés után az egykori hallgatók átvehetik diplomájukat.

Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki. Emellett összesen 8139 mesterképzéshez sem kapcsolódik oklevél- és nyelvvizsgakövetelmény-teljesítés, vagyis ennyi mesterszakos hallgatónak sincs meg a diplomakiadáshoz szükséges bizonyítványa. A kormány a helyzetre reagálva még 2014-ben indította el a mintegy 2,5 milliárd forintos Diplomamentő Programot; ingyenes nyelvi képzéseket hirdettek az érintetteknek. Ám alig tízezren vettek részt a kurzusokon és közülük mintegy 6400-an szerezték meg a diplomához szükséges nyelvvizsgát. A helyzet a közelmúltban sem javult jelentősen, ezért a program tavaly újraindult: fejenként legfeljebb háromszázezer forint képzési támogatást lehetett megkapni. A résztvevőknek 2020. március végéig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat. A Nyíregyházi Egyetem is reagált a helyzetre, már évekkel ezelőtt: intézményi nyelvi vizsgára jelentkezhetnek az egykori hallgatók. Nagyné dr. Schmelczer Erika, a Nyíregyházi Egyetem tanárképzési főigazgatója kiemelte:

Csak azok számára érhető el ez a lehetőség, akik 2013 júniusáig sikeresen lezárták a tanulmányaikat, záróvizsgát tettek. Körülbelül 1200 diplomát tudtunk így kiadni, ennek a nyelvi vizsgának a segítségével. Természetesen többen jelentkeztek, de volt egyfajta szóródás, hiszen ha nem teljesítették a követelmények 60%-át, akkor nem tudták megszerezni ezt a nyelvvizsga bizonyítványt. Sőt, nyelvvizsga bizonyítvány helyett inkább azt mondanám, hogy nyelvi vizsga, tanúsítvány, hiszen ez nem egyenértékű egy nyelvvizsgával. Viszont arra jó, hogy az intézmény kiadhassa a diplomát, sőt egy rendelet lehetővé tette, hogy az intézmények együttműködjenek. Egymás diplomáihoz is hozzásegíthettük egy ilyen tanúsítvánnyal a hallgatókat. Például sokan Egerből jöttek ide eszperantó vagy orosz vizsgát tenni, mert ott nem működött ez – éppen az angol, német és a francia vizsga ment nagyobb számban.

A Nyíregyházi Egyetem nyelvi vizsgájához kapcsolódó regisztrációs lap az intézmény honlapján is elérhető.