2015 a videós tartalomfejlesztés éve lesz

– Manapság az online marketing szakterületei közül a tartalommarketingről esik a legtöbb szó, de mi is az a tartalommarketing?

– Én a tartalommarketing helyett szívesebben használom az engedélyalapú reklámozás kifejezést, mert akkor mindjárt érthetőbb lesz, hogy miről beszélünk. Alapvetően a tartalommarketing egy olyan tartalmi szemlélet, amely szerint mindig akkor, amikor keresik, annak a célközönségnek, aki éppen keresi, megfelelő tartalmat adunk. Ez nem a hagyományos hirdetés. A legjobb a személyes tartalmú videók, aztán a webináriumok, vagyis az online előadások, konferenciák, illetve másfajta videók.

– A tartalommarketing sokak számára azért mégiscsak az, hogy írjunk egy hatásos cikket, vagy többet és az majd konvertál... Majd az hoz vevőket, azzal eladunk, de valóban csak ennyi az egész?

– A szövegírás része a tartalommarketingnek, de a tartalommarketing, mint már mondtam, az egy szemlélet, és tartalomstratégián alapul. Először is meg kell határoznunk, hogy milyenek lehetnek a tipikus vásárlóink. Például egy fotós, ha csak úgy határozza meg magát, mint egy fotós, akkor elveszlik a tömegben. De ha úgy rakja össze a tartalomstratégiáját, hogy Ő a társkereső nők fotósa, és olyan hölgyek részére dolgozik, akik 40 év körüliek, az átlagnál jobban élnek, van egy macskájuk, és a Facebookon vannak, akkor bár ugyanazt a szolgáltatást végzi, mint eddig, de már lényegesebben jobb versenyhelyzetben van. Összességében tehát a szövegírás nem egyenlő a tartalommarketinggel. Nagyon sokszor láttam már, hogy egy blogbejegyzés-sorozatot tartalommarketingnek adtak el, pedig az csak az egyik eleme.

– A tartalommarketingnek eddig két eleméről, a videós tartalomfejlesztésről és a szövegírásról már szót ejtettünk, de mi van például az infografiával? Vagy az még csak Amerikában hódít?

– Az infografikát alkalmazzák már nálunk is. Ami gond lehet, hogy nem nagyon vannak még cégek, akik kifejezetten erre álltak volna rá. Vannak próbálkozások, de nem minden infografikának nevezett anyag az. Az infografikát a számok, a logikus felépítés, a kutatási adatok, a mérési eredmények jellemzik. Ha nincs cégen belül grafikus, marketinges, akkor az infografika előállítása nem olcsó dolog. Ez gátja lehet a kkv-k körében az elterjedésének. A neten persze vannak erre is ingyenes eszközök. Nem lesz kiváló minőségű az infografika, de el lehet indulni vele.

[REKLAM]

– Az előadáson elhangzott, hogy már 50 blogbejegyzésnek is van mérhető hatása az interneten. Azokon a területeken is van hatása az 50 blogbejegyzésnek, ahol sok a versenytárs?

– Igen. A kérdés az, hogy mennyire jók a tartalmak. Persze, akinek nincs versenytársa, annak könnyű, akinek meg van, annak nagyon nehéz. Nincs olyan recept, hogyha veszel 10 blogbejegyzést, akkor máris ez vagy az történik. A minőségi blogbejegyzésnek mindenképpen van pozitív hatása, sok megosztást hoz a közösségi médiában, növeli a látogatottságot. Mi általában 2000 szavas – 10–14 ezer karakteres – szakmai cikkeket írunk, de ez nem kell mindenkinek. Egy céges blogot el lehet indítani 2000–2500 karakteres cikkekkel is. Mi is így csináljuk kezdetben a megrendelőinknek, és még egy jogtiszta képet is adunk hozzá.

– Miközben beszélgetünk, egyre inkább az jár a fejembe, hogy pár év múlva a tartalommarketing nem jut-e a keresőmarketing sorsára? 3-4-5 éven át a SEO-sok nagyon jól kerestek, de ahogy a Google elkezdte változtatgatni az algoritmusát, egyre nehezebben tudnak alkalmazkodni hozzá, sikereket elérni. Vajon a tartalommarketing is lecseng pár év alatt? Te milyen jövőt jósolsz a tartalommarketingnek?

– Azt gondolom, nincs vége a keresőmarketingnek, legfeljebb már nem beszélünk annyit róla. A keresőmarketingesek közül, akik nemcsak 300 karakteres linképítést végeztek, hanem alkalmazkodtak a Google algoritmus-változásaihoz, azoknak ma sincs gondjuk. Aki az internettel foglalkozik, aki az interneten él, azzal kapcsolatban szolgáltat, az nem teheti meg, hogy ne legyen naprakész. Egyébként biztos, hogy folyamatosan fejlődik a tartalommarketing, és elképzelhető, hogy később már nem így fogjuk hívni. Az biztos, hogy nem fog minden egyik napról a másikra megváltozni, és eltűnni a semmibe. Figyelni kell a trendeket és tartani kell a lépést. Én azt mondom, 2015 a videós tartalomfejlesztés éve lesz!

– Igen, de a videókat nem olyan könnyű optimalizálni, mint egy szöveget...

– Ma még valóban nem tudjuk, hogy lehet optimalizálni a videókat, még nem olyan jók a technológiák. Idővel azonban ezeknek is kitanuljuk a csínját-bínját. Most még igazából nem is kell olyan nagyon keresőoptimalizálni egy videót, mert így is 56 százalékkal nagyobb eséllyel jelenik meg a találati oldalon, mint ugyanarról az eseményről szóló cikk. Amikor persze elterjednek a videós tartalmak, megjelennek majd azok a technológiák is, amelyekkel jobb eredményeket tudunk elérni.

Száraz Attila