170 éves a Magyar Honvédség – A jubileum alkalmából vándorkiállítás érkezett városunkba

Mondta a vándorkiállítás megnyitóján Román István megyei kormánymegbízott. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka hozzátette, már akkor honvédségként emlegették a seregtestet.

Elmondta:

Azok a hagyományok, azok az értékek, amit a mai magyar katonának képviselnie kell itthon és külföldön egyaránt, annak zöme valóban az 1848-49-es szabadságharc alatt teremtődött meg. Itt szeretném kiemelni magát a honvéd szót. Ez a reformkor idejében született és azóta a magyar katona büszkén viseli a nevet. Magyar Honvédség – én nem gondolom, hogy van még egy ilyen szép szó a világon, ami így tudná jellemezni haderőt, aminek a legfontosabb hivatása, hogy békét és biztonságot teremtsen Magyarországnak és a Magyarországon élő embereknek.

A különleges vándorkiállításon modern eszközök segítségével is megismerkedhetnek az érdeklődők a Magyar Honvédség elmúlt 170 évével. A Hősök Falánál pedig több százados, hadnagy vagy éppen címzetes őrvezető életéről is olvashatnak a tárlat látogatói.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Jászai Menyhért alpolgármester hangsúlyozta:

Nyíregyháza büszke katonaváros múltjára, számos alkalommal és ünnepi rendezvényeken ismerik el a szolgálatot teljesítő katonák helytállását.

A jubileumi kiállítás megnyitóján elhangzott, napjainkban a magyar katonák a déli határszakasz mentén és több mint 10 országban, köztük Irakban, Afganisztánban és Cipruson is szolgálnak.


Dér Vivien