15 milliárd forintra nőtt a PRIMOM által, működése kezdetétől megítélt mikrohitel összege
Jelentős segítség

A PRIMOM Alapítványt 1990-ben alapították, '92-től pedig már mikrohitelt is nyújt a vállalkozások részére. A program finanszírozásához a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány egyéb munkaprogramjaihoz hasonlóan a PHARE-program és a magyar kormány biztosított jelentős forrást.

Alapvető cél volt és a mai napig is az, hogy megfelelő pénzügyi és üzleti támogatást biztosítsanak a legkisebb vállalkozásoknak, azokon a területeken, ahol a kisvállalkozások igényeit a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni. Czomba Csaba az Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta:

Nálunk nem kell, hogy legyen lezárt üzleti éve az igénylőnek. Ez azért jelentős, mert a bankok nem adnak induló, kezdő cégeknek hitelt. Ezzel szemben nálunk az is jó helyzetből indulhat, aki most indul, tevékenységet még nem folytatott – nagyon sok ilyen partnerünk van. Minden egyes szakterületről vannak kuncsaftjaink.

Cél és most már tapasztalat is, hogy a támogatás eredményeként az igénylő vállalkozások mielőbb a kereskedelmi bankok ügyfeleivé is válhatnak.

Dr. Braun Márton, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte:

A vállalkozókat az első igazi, banki hitelhez-jutáshoz is segíti a mikrohitel. Megtanulják az igénylők a hitelfelvétel logikáját, hogyan kell üzleti tervet készíteni, gyakorlatilag a bank- és hitelképessé válást támogatja ez a konstrukció és nagyon jó, kedvező volt mindig, most is!

A PRIMOM sajtónyilvános eseményén elhangzott, az Alapítványnál 4 konstrukció érhető el Mikrohitel tekintetében. Akár 2x10 millió forint hitelösszeg is igényelhető, a futamidő legfeljebb 10 év, a kamat fix 3,9%-os. A források töretlen népszerűségét támasztja alá, hogy 15 milliárd forintra nőtt a PRIMOM által, működése kezdetétől megítélt mikrohitel összege.

Dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta:

Nagyon fontosnak tartom, hogy a város gazdasági szférájának a szerkezete az sokszínű legyen. Nemcsak a nagyvállalkozások és a milliárdos beruházások fontosak, hanem a mikro- és kisvállalkozások is és ebben sokat segít a mikrohitel, a PRIMOM is. Azt gondolom, hogy ez egy szerencsés kombináció, hogy egy ilyen pénzügyi infrastruktúra és finanszírozás áll itt Nyíregyházán is a mikro- és kisvállalkozások rendelkezésére. Remélem, hogy ez a szám, ez a 15 milliárd forint a következő években megduplázódhat.

Szerdán azt a kisvárdai vállalkozót is köszöntötték a PRIMOM-nál, akinek az igénylésével az Alapítvány és így a megye gazdálkodó szervezetei elérték a jelentős összeget, a 15 milliárd forintot.