15 éves az Országos Könyvtári Napok – Színes programok hétfőtől vasárnapig

Hétfőtől vasárnapig minden napnak nevet adtak a Móricz Zsigmond könyvtárban. A múlt és a hagyományok, a könyvtárosok és az olvasás napja után a szombat és vasárnap az ökonap, majd a családi nap lesz.

 

A könyvtárosok a jelenléti programok mellett – tekintettel a pandémiára – használják honlapjukat és a közösségi oldalt. A Vécsey utcai Fiókkönyvtártól Sóstóhegyig, Nyíregyháza belvárosától az Erdei Tornapályáig, a Szemle szerkesztőségéig számtalan helyszínen tartanak eseményeket. Szerda a könyvtár napja, a csütörtök pedig a könyvtárosoké.

„Szerdán egész nap várjuk a családokat, olvasókat, pincétől a padlásig, egész könyvtárat bemutató foglalkozásra. Ez nagyon népszerű, többször megszerveztük már a könyvtárunkban. Most szintén szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy milyen kincsek rejtőznek olyan helyeken, ahová az olvasó nem mindennap léphet be. Csetelj a könyvtárosoddal! – egy új szolgáltatást indítottunk –, éppen a pandémiára tekintettel egy másik kommunikációs csatornát nyitottunk meg, és kérdezhetnek az olvasók a könyvtárosoktól. Illetve egy műveltségi vetélkedőre invitáljuk a használóinkat, egy közös versenyre a könyvtárosok és az olvasók között” – ajánlotta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

Lesz író-olvasó találkozó Kürti Lászlóval, képzőművészeti kiállítás Házi György képeiből. Kamasz Terasz és iPad-bemutató a Kultúrkuckóban.

Volt már zenés séta az állatok földjén, virtuális fényképkiállítás, történelmi előadás, és bemutató a mindennapi patikáról.

A rendezvénysorozat egyik helyszíne a Vécsey utcai Fiókkönyvtár, ahol egy szakácskönyv-bemutatót követően megalakult a süteménybarátok köre.

„A Vécsey utcai Fiókkönyvtárban nagyon fontosak a közösségek. Tudatosan figyelünk erre a rétegre, és arra, hogy közösségeket indítsunk és formáljunk. Most is ez történt. A süteménybarátok klubja hétfőn ünnepelte a születésnapját, hiszen most alakultunk meg. Van egy profi segítőnk, akinek minden kérdésünket feltehetjük. Évszakokhoz, ünnepekhez kötődően megbeszéljük, hogy mit sütünk, hogyan sütjük, mit készítünk. Távolabbi terveink vannak, szeretnénk jótékonykodni is, ezt majd a jövő hozza. Várunk minden érdeklődőt!” – invitálta az olvasókat B. Mikula Edit főkönyvtáros.

Mint érzékelhetik, a könyvtárosok minden témát, minden alkalmat megragadnak arra, hogy könyvvel és anélkül is megszólítsák olvasóikat. Péntek délelőtt rendhagyó természetrajzóra lesz a madarakról és fákról, a szabadban. A Radics Béla és a beatkorszak, illetve a Hungária együttes történetét feldolgozó könyvek bemutatója is nyilván nagy közönségre számíthat péntek délután. Szombaton délelőtt szabadtéri piknikre várják a cimborásokat, de ekkor indul a történelmi és irodalmi séta is a belvárosban. Vasárnap kreatív családi vetélkedő lesz, és gyógynövénytúra a Sóstói-erdőben, dr. Hajdu Zsanett gyógynövénykutató vezetésével. A zárónapon köszöntik a legidősebb és legfiatalabb, illetve a legtöbbet és legrégebben olvasó könyvbarátokat is.