145 éve született a botanikus kert névadója

Az 1973 óta folyamatosan bővülő és szépülő kert minden évszakban csodálatos és gazdag látnivalókat kínál az odalátogatóknak. Többek között gyógy- és fűszernövénykert, látványpark életfával, kövirózsa-gyűjtemény, pálmaház, kaktuszház, a trópusi vízi- és haszonnövények háza, mediterránház várja a botanika iránt érdeklődőket.
A Nyíregyházi Főiskola Botanikus Kertje 2002. május 9-én ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. Ebből az alkalmából a kertet dr. Tuzson Jánosról nevezték el, és leleplezték a névadó terrakotta mellszobrát, amelyet Tuzson Eszter, a dédunoka készített (képünkön). Ugyanekkor egy emléktábla is készült a névadó arcképével, valamint a bejáratnál egy kőrisfából készített fafaragás is látható.

Dr. Tuzson János 1870. május 10-én született az erdélyi Szászcsanádon. Középiskolás tanulmányait Nagyszebenben és Budapesten végezte, majd 1887-től a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia erdészeti szakának hallgatója. A kolozsvári egyetemen szerzett bölcsész doktorátus után a selmecbányai Erdészeti Akadémia növénytan-tanára, majd berlini és koppenhágai tanulmányi utak után, 1912-től a Pázmány Péter Tudományegyetem Növényrendszertani Intézetének vezetője és a Füvészkert igazgatója volt. 1909-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező taggá választotta. Élete fő műve a Rendszeres növénytan két kötete, amely az első, magyar nyelven íródott fejlődéstörténeti növényrendszertani mű. Feltárta az Alföld növényvilágát és 1913-ban felfedezte a bátorligeti őslápot, ezzel a megyét botanikai szempontból európai hírűvé tette. A nemzetközi hírű kutató és tudós 1943. december 18-án hunyt el Budapesten. A ma 5,6 hektáros botanikus kert méltó módon őrzi és ápolja névadója emlékét.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész