Zöld város, zöld gondolkodás – Újabb díj Nyíregyházának
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn megépített szökőkút parkkal és a gyógyhely zöldfelületi fejlesztéseivel 2022-ben városunk kiérdemelte az Európa Zöld Városa díj 3. helyezését.

Az Európa Zöld Városa Díj ünnepélyes díjátadójára augusztus 30-án a Hungarogreen 2022 Kertészeti Szakkiállításon került sor. A díjat azért hozták létre, hogy a zöldfelületek innovatív, biodiverz, fenntartható, inspiráló megoldásait ösztönözzék a településeken.

A szakmai zsűri nemzetközi bírálati szempontok alapján értékelte a beadott pályázatokat. Vizsgálták a növényzet minőségét és sokféleségét, a tervezés egyediségét és kapcsolódását a környezet épített elemeihez. Értékelték, hogy mennyire innovatív a tervezés és a kivitelezés, mennyire járul hozzá a lakosság jóllétéhez.

Nyíregyháza MJV Önkormányzata a „Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése" című pályázat keretein belül megvalósított szökőkút parkkal pályázott a díjra, amivel kiérdemelte a dobogós 3. helyet.

A park korábban egy kihasználatlan, funkcióját vesztő leamortizált terület volt. A megvalósult fejlesztés teljes mértékben megfelel a társadalmi kohézió, a biodiverzitás, a klíma, a gazdasági tényezők által képviselt elvárásoknak. A projekt eredményeként megépült egy szökőkútpark az AQUARIUS élményfürdő előtti parkban, a zöldfelületek megújultak, új funkciót látnak el. A népszerű attrakciónak köszönhetően a nyíregyházi és környékbeli lakosság szívesen jár ki a parkba, sok turista látogatja meg, jól érzik magukat az emberek zöld környezetben. A projekt keretében megvalósult a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése. 27 294 m2 - en gyepesítéssel, 64 lombhullató fa, 16 örökzöld, 1879 cserje és 503 évelő növény elültetésével.

Zöld város, zöld gondolkodás

A zöld gondolkodás, a parkok, terek fejlesztése, a zöldfelületek arányának növelése, és ezzel együtt a környezetvédelem fókuszba helyezése az elmúlt 10 évben az önkormányzat kiemelt célkitűzése volt Nyíregyházán, amelynek nyomán számos eredmény született.

Nyíregyházán az önkormányzat kezelésében 52 ha parkerdő van, 1.963.470 m2 a parkok összes területe. Ezt a hatalmas zöld területet nem csak gondozzák, de tovább is növelik azt. Több ezer facsemetét, egész fasorokat ültettek el az elmúlt években, a dr. Kovács Ferenc polgármester által meghirdetett fásítási programhoz csatlakozva a cégek, intézmények, de a városlakók is nagy figyelmet fordítanak a környezetük szépítésére. Az „Ültess egy fát a holnapért!” elnevezésű pályázat is része a nagyszabású fásítási programnak, melynek keretében a lakosság, valamint az önkormányzati fenntartású intézmények is igényelhetnek díszfát, díszcserjét. Az elmúlt években egy régi hagyományt felelevenítve két újéletfa-ligettel is gyarapodott város. A közös faültetések a környezettudatos, a jövő nemzedékekért felelősséget vállaló, a természetet óvó magatartást erősítik.

Zöldellő parkok-terek

A város „zöldítésének” jelentős elemei a parkosítások, parkrekonstrukciók, sétányok kialakítása, terek és városligetek zöldfelületeinek megújítása, valamint a gazdasági, kulturális és turisztikai, vagy a közlekedésfejlesztési beruházásokhoz kapcsolódó zöldterület rendezések. Nyíregyházán az elmúlt években nagyszabású zöldfelület fejlesztés valósult meg, parkok, közterületek újultak meg.

Sóstógyógyfürdő zöldfelületi fejlesztése mellett többek között a Bujtosi Városliget, a BenczúrBessenyei terek, a Szabadtéri Színpad és a „Kiserdők” területe, a Bencs villa környezete, a Robinson domb, Örökösföld, Érkert, Huszártelep közterületei, a Pazonyi tér, az Arany János utca zöldfelületei is megújultak. Egy egykori laktanyából, egy barnamezős beruházás révén pihenésre, kikapcsolódásra hívogató, és a vállalkozókat is csábító terület jött létre az új Technológiai Transzfer Központ környezetében.

Az elmúlt 10 évben összességében pályázati forrásból több mint 300 ezer m2 zöldfelületi fejlesztés valósult meg. Több mint 130.000 db fát és 115 ezer cserjét ültettek el. „Zöldítésre” több mint 2,7 milliárd forintot fordított az önkormányzat pályázatok útján. Ezen belül megvalósult az egykori borbányai szemétlerakó rekultivációja, és Sirályrét is mentesült az elmúlt évtizedekben illegálisan lerakott szeméttől.

Környezettudatos fejlesztések

Az egészségesebb és környezettudatosabb életmód érdekében a kerékpárutak, illetve a kerékpáros létesítmények kialakítása is kiemelt prioritást élvez, hiszen ezzel a város légszennyezettségének mértéke jelentős mértékben csökkenhet.

Jelenleg közel 80 km kerékpárút található Nyíregyházán.

Energiahatékony épületek

Nyíregyházán valamennyi városi beruházás, intézményfejlesztés az energiahatékonyság, és a környezettudatosság jegyében zajlik. Számos épületnél valósult meg energetikai korszerűsítés, több helyszínen alkalmaznak megújuló energiaforrást.

Ennek köszönhetően korszerűsödött valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda (34 + 1 új épült), megvalósult 9 bölcsőde energetikai felújítása. Ezen felül 11 általános iskola, 11 középiskola, 7 orvosi és egészségügyi intézmény, 18 közintézmény, és 12 szociális intézmény energetikai korszerűsítése is megtörtént. Energetikai fejlesztésekre több mint 7 milliárd forintot fordított az önkormányzat.

Környezetbarát közösségi közlekedés

2018-tól 41 db új környezetbarát gázüzemű autóbusz járja a város útjait, s az elektromos autók száma is szépen emelkedik. Mindez része a hosszú távú klímastratégiai programnak. A Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt keretében együttműködési megállapodás jött létre az ITM és Nyíregyháza között. A Zöld Busz Program célja az állomány cseréje az átlagéletkor, a károsanyagkibocsátás és a fenntartási költségek csökkentésével, a szolgáltatások minőségének javításával.

Díjak, elismerések

Nyíregyháza nyerte 2011-ben – a hulladékgazdálkodás területén végzett kiemelkedő tevékenységért kapott „Arany Hangya” vándordíjat.

Ugyanabban az évben elnyertük a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny különdíját.

Majd a környezetszépítésben nyújtott kiemelkedő teljesítményért az Arany Rózsa-díjat. Már többször1 is kiérdemeltük a „Kerékpárosbarát település” címet.

Nyíregyháza 2012-ben – Magyarországon először – elnyerte a „WWF Föld Órája Fővárosa” címet. Ezzel a nyíregyháziak ország-világ előtt bebizonyították a környezetvédelem melletti elkötelezettségüket.

2019-ben Nyíregyháza MJV Önkormányzat törekvései elismeréseként kiérdemelte az „Energiahatékony Önkormányzat” címet.

A Duna Transznacionális Együttműködési Program által finanszírozott CityWalk nemzetközi projektben kilenc országból tizenhat partner, köztük Nyíregyháza dolgozott együtt azon, hogy gyalogos barátabbá tegyék városuk közlekedését. A projekt 2019-ben kiérdemelte a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díjat, a Regiostars közönségdíját Brüsszelben.

2022-ben a „Zöldfelület rekonstrukció Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő területén” című pályázatával Nyíregyháza kiérdemelte az Európa Zöld Városa díj, 3. helyezést.