Zászlósfarkú gereza született a Nyíregyházi Állatparkban – Újabb taggal bővül a csapat

A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök feltűnő sajátossága, hogy a szüleitől eltérő színű. Az ivarérett egyedek sötét színűek, a kicsi hófehér bundájú lett. A Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, hatalmas büszkeség az állatkert számára az újszülött, hiszen veszélyeztetett fajról van szó.

A Nyíregyházi Állatpark zászlósfarkú gereza családjának legifjabb tagja félévnyi vemhesség után jött a napvilágra, jelenleg négy hetes és a szüleitől merőben eltérő a bundája, hiszen hófehér. A világos szőr vonzza a tekinteteket, így mindig valamelyik csapattag ölelgetni és dédelgetni akarja a legújabb csapattagot. A kicsi még anyatejjel táplálkozik, de hamarosan követi az ivarérett állatok példáját, és a lomb lesz az élelme. A téli időszakban speciális gereza tápgranulátumot adunk a számukra, amelyet bambusszal egészítünk ki.

– mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

A zászlósarkú gerezák feltűnő megjelenése 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta, hiszen a fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésére használták. Élőhelyükön, az erdőkben szinte mindenhol előfordulnak, de elsősorban a bambusz-, és esőerdő nyújt otthont számukra.

 

Horváth Kíra

Fotók: Facebook / Nyíregyházi Állatpark