Z-szak – Nyílt nap az egyetemen
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetemen felvételi nyílt napot tartottak a Z-szak iránt érdeklődők részére. A megnyitót követően a résztvevők természettudományos kísérleteket tekinthettek meg, majd tájékoztatót hallhattak a Z-szakról, azaz az osztatlan természettudomány-környezettan szakos tanárszakról. Ezt követően a hallgatói életről készült bemutatót tekinthették meg, a délelőtti program végén kísérletek, előadások zárták a rendezvényt. A nyílt napon lehetőség adódott a szak hallgatóival és oktatóival is találkozni.

Azokat a fiatalokat várják a Z-szakra, akik a természet iránt érdeklődnek, szeretnek a környezetben lenni, szeretnek túrázni és kísérletezni is – erről beszélt a Nyíregyházi Egyetemen tartott nyílt nap alkalmával Dobróné dr. Tóth Márta, a Környezettudományi Intézet vezetője.

„A Z-szak nem más, mint a természettudomány-környezettan szak, a Felvi.hu-n így kell keresni, és olyan tanárjelölteket várunk erre a szakra, akik integráltan, a fizikát, a kémiát és a biológiát egyben meg fogják tudni tanítani, szeretnek ezzel foglalkozni, csak külön-külön még nem foglalkoztak vele. Itt, a Nyíregyházi Egyetemen segítünk úgy megtanítani ezt a 3 tantárgyat, hogy a mindennapi életből vegyük a példákat, a mindennapi élet kísérje az értelmezést, és integráltan, gyakorlatorientáltan, problémamegoldó kompetenciákkal tudjanak segíteni ők az iskolákban.”

A nyílt napon a képzés bemutatása mellett az egyetemi infrastruktúrát is megismertették a leendő hallgatókkal, akiket érdekel ez az osztatlan természettudomány-környezettan szakos tanár szak.

„Maga az egyetem is nagyon zöld, a környezete, a campuskert is zöld, és ezt fejleszteni is szeretnénk. Egyedi dolgokat akarunk kiemelni, hogy a Z-szak miben más, pl. a Nyíregyházi Állatpark közelsége, vagy a Lego innovációs központ, ahol minden tanárjelöltnek módszertani képzést adunk, és a tanító szakosoknak is. Aztán a Magyar Madártani Egyesület központi irodája is itt van, akikkel együtt dolgozunk.”

Elsősorban ennek bemutatása a nyílt nap célja, másrészt pedig a szak szépségét és a tanári szak motivációját is meg szeretnék ismertetni a leendő hallgatókkal, a jövő tanítóival – tette hozzá az intézetvezető.

Kapcsolódó galéria

Nyílt Nap a természettudományi karon